Predstavnički dom izglasao impičment protiv Trampa: Konačnu odluku donosi Senat

0
Foto: Profimedia

Predstavnički dom američkog Kongresa je izglasao opoziv američkog predsednika Donalda Trumpa, pod optužbom za podsticanje pobune nakon što je prošle nedelje nasilna grupa njegovih pristalica upala u Kapitol.

Konačan rezultat glasanja je bio 232-197, a deset kongresmena iz redova republikanaca je podržalo rezoluciju o impičmentu. Za izglasavanje opoziva je bila potrebna većina od 217 kongresmena.

Tramp je tako postao prvi američki predsednik protiv kog je dva puta u toku mandata pokrenut postupak impičmenta.

Proces ide u Senat kojim dominiraju republikanci, a za osudu i opoziv su potrebne dve trećine senatora, što znači da najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova mora Trampa da smatra krivim.

Kako prenosi Gardijan, odlučivanje o opozivu u Senatu će se završiti verovatno posle inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, ali bi osuda značila i onemogućavanje Trampa da se ponovo kandiduje za predsednika.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi “podsticanje na pobunu”.

Predsedavajuća Predstavničkim domom Kongresa Nensi Pelosi rekla tokom rasprave da je Donald Tramp “pretnja naciji koju svi volimo” i poručila da on mora da ode sa vlasti.

Juče je, sa 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasana rezolucija kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trampovu smenu. Međutim, Pens je taj zahtev odbio i pre formlanog izglasavanja pomenute rezolucije.

Predstavnički dom je potom zaključio svoje prvo proceduralno glasanje u vezi članka o opozivu Trampa.

Predlog republikanaca da se usvoje izmene za raspravu o rezoluciji o impičemntu nije usvojen (221 protiv, 205 za). Dom je za navedeni članak. U drugom glasanju je rezultat glasova bio – 221 za, 203 protiv.

Debata završena obraćanjem lidera demokratske većine u Senatu

Debata o rezoluciji o mpičmentu protiv Donalda Trampa je završena i Predstavnički dom će uskoro pokrenutina konačno glasanje o impičmentu.

Šef poslaničke grupe republikanaca u Kongresu Stiv Skalis je bio poslednji govornik iz redova republikanaca i uputio je aplau policiji Kapitola koji su “svakodnevno branili zakonodavno telo SAD-a”.

Lider demokratske većine u Steni Hojer je bio poslednji govornik iz redova demokrata.

“Donald Tramp je izgradio kuću laži, podsticanja straha i pobune, koja je na staklenim nogama“, rekao je Hojer.

“Glasaću protiv impičmenta, ali osuđujem nasilje…”

Kim Jang, republikanska kongresmenka iz Kalifornije, rekla je da će glasati protiv impičmenta, ali je i osudila nasilje koje se desilo u Kapitolu 6. januara.

“Nasilje koje smo videli prošle nedelje je bilo odvratno. Životi su izgubljeni i mnogi su bili u opasnosti. Izgrednici moraju da odgovaraju, i ja verujem da bi i predsednik trebao da odgovara”, rekla je ona.

“Međutim, verujem da nam opoziv predsednika u ovom trenutku neće pozvati predsednika na odgovornost i dozvoliti da napredujemo nakon što Bajden položi zakletvu. Ovaj proces će samo stvoriti još više podela u našoj zemlji kada izađemo iz ovih najmračnijih dana”, rekla je republikanska kongresmenka iz Kalifornije.

Kori Buš optužila Trampa da je “beli supremista”

Kongresmenka iz Misurija Kori Buš je održala emotiva ngovor kojim je podržala opoziv Donalda Trampa.

“Ako ne uspemo da uklonimo predsednika koji je beli supremista i koji podstiče pobune belih supremista najviše će stradati zajednice poput 1. okruga u Misuriju”, rekla je ona.

“Kongres mora da shvati da nam je dat mandat kako bismo donosili zakone u odbranu života crnaca. Prvi korak u tom procesu je iskorenjivanje prevlasti belaca, počevši od opoziva belačkog državnog vrha”, rekla je Kori Buš.

Bušovu su po završetku govora izviždali pojedini republikanci u Predstavničkom domu.

Tramp: “Zahtevam da ne bude nikakvog nasilja…”

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saopštenje napisano dok traje rasprava o njegovom opozivu.

“Povodom izveštaja o mogućim novim demonstracijama, želim da poručim da ne sme biti nikakvog nasilja, kršenja zakona i vandalizma bilo koje vrste. To nije ono za šta se zalažem i nije ono za šta se zalaže Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u ublažavanju tenzija i smirivanju strasti“, navodi se u saopštenju.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu: “Tramp snosi odgovornost za upad u Kongres, ali nisam za impičment…”

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti osudio je događaje na 6. januar, kada su Trampove pristalice upale u Kapitol, kao “najgori dan u Kongresu”.

“Predsednik (Tramp) snosi odgovornost za napad prošle srede od strane njegovih pristalica. Trebalo je odmah da osudi napade rulje kada je video šta se dešava”, rekao je Mekarti.

Međutim, republikanaski kongresmen iz Kalifornije nije za impičment protiv Trampa. Kako je rekao, zalaže se za formiranje komisije za utvrđivanje činjenica i odgovornosti.

Trebali bismo da se fokusiramo na ujedinjavanje nacije. Umesto toga, demokrate će po drugi put opozivati predsednika nedelju dana pre nego što on napusti funkciju. Zašto” zapitao je Džordan.

Kongresmen Džim Džordan, vatreni pristalica predsednika Trampa, založio se protiv opoziva i za napad na Kapitol je okrivio “jačanje liberalnih vrednosti u Americi”.

“Još važnije, danas započinjemo dug put obnove… Da bismo sačuvali ovo sveto mesto, ovu tvrđavu demokratije, za sebe i za potomstvo, moramo reći ‘Dosta je’”, dodao je on.

Adam Šif: “Neredi su bili najopasniji trenutak za američku demokratiju”

Demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif, koji je predsedavao tokom prethodnog impičmenta predsednika Trampa, rekao je da su neredi na Kapitolu predstavljali “najopasniji trenutak za američku demokratiju”.

“Danas hoćemo da iskoristimo ‘lek’ koji su osnivači Amerike predvideli za takvog bezakonog predsednika: impičment” rekao je Šif.

“Glasanje o opozivu slama srce, ali to je neophodno”

Rezolucija o impičmentu je pročitana u donjem domu Kongresa

“Predsednik SAD je tokom svog mandata prekršio njegovu ustavnu zakletvu da će verno vršiti funkciju predsednika i, koliko je u njegovoj moći, očuvati, obezbediti, zaštititi i braniti Ustav SAD-a. Tako je, kršeći svoje ustavne dužnosti, podsticao nasilje na Kongres Sjedinjenih Država”, piše u rezoluciji.

“Donald Tramp je takvim ponašanjem pokazao da će i dalje predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu se dozvoli da ostane na funkciji i ponaša se na način koji je nespojiv sa vladavinom zakona i samoupravom. Zbog toga bi trebalo da pude impičovan, da mu se sudi o opozivu i da bude smenjen sa funkcije”, dodaje se u rezoluciji o impičmentu.

Uoči početka debate…

Predstavnica demokrata iz Kalifornije, Džudi Ču, nazvala je rulju koja je nasilno upala u Kapitol “teroristima” koje je Tramp radikalizovao.

Republikanski predstavnik Tom Kol je ocenio da bi opoziv u posljednjim danima Trampovog mandata još više podelio naciju.

Gradonačelnik Bil de Blazio je rekao da će Njujork poništiti ugovore s Organizacijom Tramp koji joj godišnje donose 17 miliona dolara.

“Ako se kompanija i njeno vođstvo bave kriminalom, imamo pravo da poništimo ugovor”, rekao je de Blazio.

“Huškanje na pobunu protiv američke vlade je očita kriminalna aktivnost. Prema tome, Njujork ne želi više ništa da ima s Organizacijom Tramp”, dodao je on.

Na Tviteru su se pojavile fotografije Nacionalne garde raspoređene u zgradi Kongresa SAD.

Zgrada Kapitola puna je vojnika pod punom ratnom opremom.

Veliki broj policajaca je raspoređen oko Kapitola.

Uoči sednice Predstavničkog doma u zgradi i oko nje je raspoređeno hiljade pripadnika američke Nacionalne garde kako bi sprečili eventualno novi pokušaj napada na zgradu Kongresa poput 6. januara.

Posle napada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa na Kongres, učestali su pozivi da on bude smenjen pre isteka mandata zato što je „podstrekivao“ na nerede.

Tramp je treći američki predsednik u istoriji protiv koga je pokrenut impičment, a prvi je protiv koga bi mogao da bude pokrenut dva puta tokom mandata.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!