Predstavnički dom glasao za opoziv Trampa: “Pontije Pilat je Isusu dao veća prava nego Kongres predsedniku Amerike…”

0
Foto: Profimedia

Većina u američkom Predstavničkom domu Kongresa glasala je u četvrtak za opoziv predsednika Donalda Trampa pod optužbom da je zloupotrebio svoja ovlašćenja i da je opstruisao kongresnu istragu.

Postupak će se nastaviti u Senatu u januaru, gde većinu imaju republikanci pa nije verovatno da će Tramp na kraju biti opozvan, prenosi N1.

Glasanje u Predstavničkom domu sprovedeno je nakon celodnevne rasprave u kojoj su demokrate predsednika nazvale pretnjom američkoj demokratiji, a republikanci postupak partijskim pučem, ističući da je Pontije Pilat osigurao Isusu više prava nego Predstavnički dom predsedniku.  

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, je s 230 glasova “za” i 197 “protiv” izglasao prvu tačku optužbe koja se odnosi na zloupotrebu položaja zbog zahteva Ukrajini da “iskopa” prljavštinu o njegovom političkom suparniku Džou Bajdenu uslovljavanjem vojne pomoći. Za optužbu o ometanju istrage Kongresa glasalo je 229 poslanika, a 198 ih je bilo protiv.

Postupak će se nastaviti u Senatu. To će biti tek treći pokušaj opoziva američkog predsednika u istoriji te države čiji Ustav predviđa mogućnost opoziva predsednika zbog “ozbiljnih zločina i prekršaja”.

Dosad nijedan američki predsednik nije bio opozvan po tim osnovama.

U slučaju Endrjua Džonsona 1868. i Bila Klintona 1998. Senat je odbacio optužnicu, a Ričard Nikson se 1974. sam povukao s dužnosti pre nego što je opozvan.  

Tramp, koji je u trenutku glasanja bio sa svojim simpatizerima u Mičiganu, odbacio je optužbe i nazvao istragu koju je u septembru pokrenula predsednica parlamenta Nensi Pelosi “lovom na veštice”.