Predstavljena francuska rekonstruisana vlada: Makronove reforme pod velikim znakom pitanja

0
EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

(Beta-AFP) – Više od dva meseca posle ponovnog izbora Emanuela Makrona na mesto predsednika danas je predstavljena nova francuska vlada koja će imati težak zadatak da sprovede planirane reforme šefa države bez apsolutne većine u Parlamentu.

Novi tim centritičkog liberalnog predsednika predstavljen je dva dana pred govor premijerke Elzabet Born, protiv koje leva koalicija “Nupes” nije isključila da će tražiti izglasavanje nepoverenja.

Rekonstrukcija je delimično u okviru poštovanja pravila koje su Makron i francuski predsednici pre njega odredili pre parlamentarnih izbora, odnosno da samo ministri koji zadrže svoja mesta u parlamentu ostaju u vladi.

Tri od Makronovih 15 ministara nisu uspeli da budu ponovo izabrani u parlament na izborma prošlog meseca,  i oni su smenjeni danas. Kristof Beši je novi ministar za ekologiju, Fransoa Bron je zadužen za zdravstvo a Erve Bervil je novi ministar pomorstva.

Portfelj Žael Bron-Pive dosadašnje ministarke za prekomorske teritorije, izabrane je prošle nedelje za predsednicu parlamenta, kao prva žena na tom mestu u Francuskoj, poveren je bivšem prefektu Žan-Fransoa Karenkou.

Nešto što nije bilo tako očekivano delegirani ministar za Evropu Kleman Bon napustio je to mesto i u novoj vladi će biti ministar za saobraćaj. Na njegovo mesto dolazi ekonomista Lorans Bun dosadašnji pomoćnik generalnog sekretara OECD-a.

Ministar za politiku hendikepiranih osoba Damien Abad koji je pod istragom za silovanje i seksualno uznemiravanje, smenjen je i na njegovo mesto imenovan Žan-Kristof Komb, bivši generalni direktor francuskog Crvenog krsta.

Navodi o seksualnom uzemiravanju upućeni Abadu pojavili su se samo nekoliko dana pošto je premijerka Born 22. maja objavila svoju novu vladu posle ponovnog izbora Makrona na predsedničkim izborima u aprilu.

Navodi su posebno neprijatni za novu premijerku i predsednika koji oboje kažu da se zalažu za ženska prava i koji su izjavili da će imati “nula tolerancije” za seksualno uznemiravanje.

Državna skeretarka zadužena za razvoj Krusula Zaharopulu, protiv koje su uložene dve optužbe za silovanje u okviru njene profesije ginekologa, zadržala je svoje mesto.

Oboje odbacuju optužbe.

Portparolka vlade Olivija Greguar ostaje u vladi ali svoje mesto predaje Olivijeu Veranu, čiji portfelj za odnose sa parlamentom ide bivšem ministru kulture Franku Risteru.

Ukupno druga vlada Elzabet Born, koja je u prvoj, privremenoj verziji između predsedničkih i parlamentarnih izbora, imala 17 minstara, šest delegiranih ministara i četiri državna sekretara sada ima 41 člana, među kojima 20 žena. 

Nova vlada dopunjena je novim resorima, među kojima za stanovanje, saobraćaj, ili socijalna ekonomija.

Rekonstrukcija vlade se događa u osetljivom kontekstu za Makrona, koji je ponovo izabran 24. aprila za drugi petogodišnji mandat ali ostao bez apsolutne većine u Parlamentu posle parlamentarnih izbora održanih 12. i 19.juna.