Predstavljanje deficitarnog zanimanja i podrška mentalnom zdravlju

  0

  DIMAK centar i GIZ: Info-sesije kao pomoć pri zapošljavanju i reintegraciji

  Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK, u okviru globalnog programa „Migracije za razvoj” (PME), tokom cele godine zajedno sa saradnicima – konsultantima iz relevantnih oblasti organizuje radionice i info-sesije putem DIMAK Facebook stranice, koje su namenjene podršci povratnicima i drugim osetljivim grupama stanovništva, odnosno njihovim porodicama, na putu ka zapošljavanju i reintegraciji. Tokom novembra, biće organizovana info-sesija u okviru koje će biti predstavljeno zanimanje ,,Pomoć u kući za starije osobe’’ 10. novembra u 13 časova i psihološka radionica na temu ,,Gubitak i mentalno zdravlje’’ 26. novembra od 13 časova.

  Prva DIMAK Facebook Live info-sesija ,,Pomoć u kući za starije osobe’’ ima za cilj predstavljanje zanimanja gerontodomaćice u okviru usluga socijalne zaštite i mogućnosti rada u ovoj oblasti socijalne zaštite. Dodatno će na samoj sesiji svi učesnici biti informisani o akreditovanim besplatnim programima osnovnih obuka na koje upućuje DIMAK centar, a odnose se na ovo, na tržištu rada veoma potrebno, zanimanje. Predavač će sve zainteresovane upoznati i sa mogućnostima dodatnih obuka u ovoj oblasti preko DIMAK centra, koje se odnose na pružanje osnovne psihosocijalne podrške, kao i prevencije širenja infekcije KOVID-19 u samom radu sa korisnicima. Takođe, nakon završenih obuka, predviđena je   plaćena praksa kod licenciranih pružalaca usluge u određenim gradovima.

  Pored radionica i obuka u oblasti zapošljavanja, postizanja konkurentnosti na tržištu rada, karijernog vođenja i izrade CV-ja, DIMAK centar, zajedno sa konsultantima iz relevantnih oblasti organizuje i radionice koje se odnose na prevazilaženje stresa, jačanje samopouzdanja i mentalnog zdravlja, podršku i osnaživanje dece i roditelja tokom obrazovanja dece.

  U vreme pandemije izazvanom virusom KOVID-19 mnogi su se suočili sa gubitkom važne osobe ili posla ili pak mogućnosti koje nisu uspeli da realizuju. Svaki gubitak je praćen intenzivnim osećanjem tuge, besmisla, besa ili ljutnje i u takvim situacijama, osobe koje su gubitak doživele često ostaju sa utiskom nemanja snage da nastave dalje, a okolina bi htela da pomogne, ali ne zna kako. DIMAK Facebook Live psihološka radionica na temu ,,Gubitak i mentalno zdravlje’’ ima za cilj da, pored odgovora na kritična pitanja, ponudi i praktične savete, vežbe i sugestije za prevazilaženje ovih stanja. Psihološkinja Katarina Stanić će učesnicima radionice pojasniti šta je to gubitak, odnosno, na šta zapravo mislimo kada kažemo da smo izgubili nekoga ili nešto, koje emocije prirodno prate to stanje i da li period žaljenja ima „rok“ trajanja?

  Svi zainteresovani mogu pratiti info-sesije i radionice uživo putem DIMAK Facebook stranice, na kojoj se mogu pronaći uputstva za registraciju i aktivno učešće. Video-materijal mogu pogledati i na DIMAK Facebook video.

  Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru DIMAK deo je globalnog programa „Migracije za razvoj” koji predstavlja deo šire inicijative „Povratak u nove šanse“, koju finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a u Srbiji sprovodi GIZ.