Predstavile se poslaničke grupe, u skupštinskom holu…

0
Foto Beta/M.Miskov

 (Beta) – U Skupštini Srbije posle polaganja zakletve, u holu su se novinarima predstavili pojedni poslanički klubovi i saopštili šta će biti njihovi prioriteti.

Prvi se predstavio novi poslanički klub nazvan “Zeleno levi klub – Ne davimo Beograd- Moramo” na čijem čelu će biti Radomir Lazović.

Njegova zamenica Biljana Djordjević rekla je da će zastupati borbu protiv nejednakosti, boriti se za prava gradjana i za zaštitu životne sredine, kao i da će koristiti sva sredstva da zagovaraju svoju politiku i suprotstave se vlasti kontinuiteta.

“Prva inicijativa koju ćemo podneti je da se obrazuje komisija za ispitivanje pogibije osam rudara u rudniku Soko jer je Tužilaštvo reklo da nema osnova za krivično gonjenje”, najavila je Djordjević.

Narodni poslanik koalicije “Nada” Vojislav Mihailović izjavio je danas nakon polaganja poslaničke zakletve da će ta koalicija imati klub od 15 članova i potpredsedničko mesto u Skupštini za koje je kandidat general Božidar Delić.

Mihailović je iskoristio priliki da saopšti da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sa šest meseci zakašnjenja donelo odluku da je jedini Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) onaj koji on zastupa.

“Ta lažna dilema se razrešila i ja bih vas molio da više ne govorite o frakacijama jer se zna ko je pravi zastupnik POKS-a”, rekao je Mihailović.

On je istakao da je Nada druga po snazi opoziciona lista i da će delovati kao opozicija svim predlozima delima protv nacionalnih i državnih interesa, ali i da neće robovati tome da moraju da glasa protiv.

Predsednica pokreta “Zavetnici” Milica Djurdjević Stamenkovski rekla je da je to jedina stranka koja je samostalno prešla cenzus i da će njen klub “Srpska stranka Zavetnici” brojati deset članova.

“Preuzećemo rukovodjenje Odborom za dijasporu i Srbe iz regiona” kao i dužnost zamenika predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju”, najavila je Djurdjević i istakla da je to znak da će Zavetnici ostati dosledni svom programu i principima , kao i da će predstavljati državotvornu opoziciju.

Poslanici liste “Muftijin amanet” najavili su da će nastaviti put akademika Muamera Zukorlića.

“Ono što je naš lider uspeo mi ćemo nastaviti punim kapacitetom, boriti se za pravdu i pomirenje i za prava nacionalnih zajednica”, rekao je Usame Zukorlić.

Stranka pravde i pomirenja imaće mesto potpredsednika skupštine kao i mesta u odborima, delegacijama i klubovima prijateljstva, najavili su poslanici da će uskoro formirati poslanički klub “sa svojim prijateljima”.

Skupština je danas verifikovala mandate, a rad nastavlja sutra izborom predsednika, potpredsednika i radnih tela.