Nakon 24. Glumačkih svečanosti Milivoje Živanović u Požarevcu, Srpsko narodno pozorište tokom celog aprila putuje po Srbiji.

Višenagrađivana predstava „Anika i njena vremena“, rediteljke Ane Đorđević večeras gostuje u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu.

„Ana Đorđević je rediteljka koja za svoje predstave retko uzima „gotov“ dramski predložak. Ona ga stvara, isto onoliko koliko ga koristi, što jeste blisko savremenoj pozoršnoj estetici. U njenim predstavama isijavaju analize, povezivanja i jedna nova čitanja, kako se to u pozorištu kaže. Tako je i sa „Anikinim vremenima“ Ive Andrića, odnosno predstavom Anika i njena vremena (koprodukcija SNP-a i BEO ART-a), u kojoj se prepoznaju motivi poznate Andrićeve pripovetke, njegove čitave proze, uz niz iskonstruisanih situcija, odnosa i dijaloga, dramaturški postavljenih u okvir onog dela priče kada Jakša, sin dobrunskog prote Melentija, umesto da se preda crkvi i nasledi porodični „zanat“, predaje sebe Aniki i „otvorenoj kući“, višegradskom bordelu, oslobođenom svakodnevne rutine“, rekao je pozorišni kritičar Igor Burić o predstavi.

U predstavi igraju Milica Trifunović, Nenad Pećinar, Biljana Keskenović, Dušan Vukašinović, Milovan Filipović, Jovana Mišković i Milica Grujičić.

April u znaku festivala

Predstava „Veštice iz Salema“, reditelja Nikite Milivojevića u četvrtak, 11. aprila putuje u Šabac na 4. Pozorišno proleće. Na istom festivalu, u Šabačkom pozorištu 12. aprila biće odrigran i „Tartif“, reditelja Igora Vuka Torbice. Obe predstave najstarijeg srpskog teatra takmičiće se sa još pet predstava ovog festivala čija selekcija ove godine nosi naziv „Neprilagođeni klasici“.

Zvanični žiri dodeliće ukupno 7 nagrada: za najbolju predstavu, najboljeg reditelja, najbolju mušku i žensku ulogu, a ostale tri nagrade, žiri će dodeliti po svom izboru. Nagradu presa – „Zaslog za budućnost“, dodeljuje novinarski žiri, glumcu mlađe generacije. Ove godine prvi put će se dodeljivati i nagrada publike.

Festival se zatvara 16. aprila.

Tri predstave SNP-a na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine

Na 69. festivalu Profesionalnih pozorišta Vojvodine, zrenjaninska publika imaće prilike da odgleda čak tri predstave Srpskog narodnog pozorišta od šest koliko ih se našlo u selekciji Slobodana Savića.

Predstava „Veštice iz Salema“, Nikite Milivojevića biće odigrana 15. aprila, dok će „Tartif“ zablistati 17. aprila na daskama zrenjaninskog teatra.

U čast nagrađenih, biće odrigran „Dopler“, reditelja Aleksandra Popovskog koji će festival zatvoriti 18. aprila.

Podsetimo, za pobednika četvrte večeri Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, koje su održane  od 2. do 7. aprila, proglašen je Jugoslav Krajnov, za tumačenje uloge Parisa u predstavi „Veštice iz Salema“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.