Predsednik pobegao iz palate, zapaljena rezidencija premijera koji je podneo ostavku: Šri Lanka, protesti i posledice najgore ekonomske krize u istoriji zemlje

0
EPA-EFE/CHAMILA KARUNARATHNE

Na hiljade demonstranata upalo je u rezidenciju predsednika Šri Lanke Gotabaje Rajapakse u Kolombu, prenosi BBC. Policija je pucala u vazduh, ali nije mogla da spreči masu da uđe u rezidenciju. Predsednik Šri Lanke je u međuvremenu pobegao iz svoje zvanične rezidencije, malo pre nego što su demonstranti upali i zauzeli kompleks.

“Predsednik je na sigurnom. Još uvek je predsednik i štiti ga vojna jedinica“, rekao je anonimni izvor za agenciju AFP, a prenosi Frans 24.

Sa druge strane, premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge pristao je da podnese ostavku kako bi napravio mesto za vladu u kojoj će učestovati sve partije. Kako prenosi BBC, demonstranti su u međuvremenu upali i u njegovu rezidenciju i njegov dom je zapaljen.

Kako prenose svetski mediji, deo građana koji je ušao u posed rezidencije se kupao u bazenu koji je u palati koristio predsednik.

Glavna bolnica u Kolombu je saopštila da je najmanje 14 osoba provređeno u sukobima policije i građana tokom protesta.

Šri Lanku su tokom prethodnih meseci pogodili talasi nezadovoljstva i protesta zbog lošeg odgovora na najgore ekonomske krize u istoriji zemlje, prenosi BBC. Zemlja je ostala bez deviza i bori se da uveze osnovne stvari poput goriva, hrane i lekova.

Mnogi građani okrivljuju porodicu Rajapaksa, koja je godinama na vlasti, za loše upravljanje privredom i velika zaduživanja prema Kini.

Hiljade ljudi slile su se u tokom dana u glavni grad kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog nesigurnosti izazvane krizom. Policija je prethodno povukla naredbu o policijskom času koju je izdala u petak nakon što su opozicione stranke, aktivisti za prava i advokatska komora zapretili da će tužiti šefa policije.

Takođe, na hiljade građana nije ni poštovalo odluku policije dok je bila na snazi. BBC prenosi da su demonstranti pod prisilom nredili železničarima da pokrenu vozove ka glavnom gradu Šri Lanke, gde je planiran glavni protestni skup.