Predsednik Kube: “Sankcije SAD krive za naše ekonomske probleme i nestašice lekova i struje…”

0

Kubanski predsednik Migel Dias-Kanel okrivio je američke sankcije, koje su pooštrene poslednjih godina, za ekonomske nedaće u njegovoj zemlji poput nestašice lekova i nestanak struje, koje su proteklog vikenda podstakle neuobičajene proteste, prenosi Rojters.

Predsednik je u televizijskom obraćanju naciji ponovo stao u odbranu prava naroda da brani sopstveni sistem.

“Bacali su kamenje na prodavnice, krali predmete, prevrtali policijske automobile – potpuno vulgarno, nepristojno i delikventno ponašanje”, rekao je Dias-Kanel.

Hiljade Kubanaca izašle su u nedelju na ulice širom zemlje tražeći ostavku predsednika Dijasa-Kanela, uzvikujući „sloboda“, što Rojters ocenjuje kao „najveće anti-vladine proteste u komunističkoj zemlji u prethodnih nekoliko decenija“.

Protesti su izbili usled najgore ekonomske krize još od raspada Sovjetskog Saveza, bivšeg saveznika Kube, ali i rekordnog broja obolelih od koronavirusa, i ljudi dižu glas zbog nedostatka osnovnih namirnica, kršenja civilnih sloboda i načina na koji se vlast bori protiv pandemije.

Sa druge strane vlada za krivicu optužuje pandemiju i američke sankcije.

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je danas “kubanski režim da čuje svoj narod” i njegov “snažan poziv za slobodu”.

U saopštenju koje je objavila Bela kuća, dan posle istorijskih demonstracija na Kubi, navedene su Bajdenove reči da “SAD pozivaju kubanski režim da čuje svoj narod i odgovori na njegove potrebe u ovom presudnom trenutku, umesto da se obogaćuje”.

“Mi smo uz kubanski narod i njegov energičan poziv za slobodu kao i oslobađanje od dramatičnog udara pandemije, decenija represije i ekonomskih patnji nametnutih od strane autoritarnog režima”, rekao je američki predsednik.