Predsednik Francuske dolazi u posetu Hrvatskoj

0
Profimedia

(Beta) – Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dolazi u radnu posetu Hrvatskoj, objavio je danas Jutarnji list i dodao da tačan datum još nije dogovoren, ali bi poseta mogla da bude tokom oktobra ili novembra.

Makronov dolazak, iz perspektive zvaničnog Zagreba, predstavlja dokaz sve jačih veza Francuske i Hrvatske, koje se možda mogu opisati kao strateško partnerstvo, posebno od kada je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo odlučilo da kupi borbene avione Rafal.

Prema rečima neimenovanog bliskog saradnika premijera Andreja Plenkovića, hrvatsko-francuski odnosi su sve bolji, iako u početku nije bilo tako, prenela je agencija Hina.

“Početkom devedesetih, tadašnji predsednik Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) je podržavao srpsku stranu u ratovima u bivšoj Jugslaviji, medjutim već su Žak Širak (Jacques Chirac) i premijer Alen Žipe (Alain Juppe) vodili balansiraniju politiku, preneo je list reči Plenkovićevog saradnika.

Prema njegovim rečima, sada postoje “jako dobri medjudržavne odnosi”, delom i zahvaljujući bliskosti Plenkovića i Makrona.

Poseta će produbiti i privrednu saradnju Francuske i Hrvatske, ali sigurno će se ozbiljno razgovarati i o strateškoj politici Evropske unije, rekao je hrvatski neimenovani zvaničnik.

“Znate da Francuzi nisu skloni širenju EU, ali baš na Plenkovićevu inicijativu su malo ublažili takvo stajalište, i sada načelno podupiru primanje država Zapadnog Balkana u EU, naravno, u razumnoj vremenskoj perspektivi”, dodao je on.

Kako je nedavno navela Jelisejska palata, Makron bi trebalo da poseti Hrvatsku, Sloveniju i Madjarsku pre narednih predsedničkih izbora u Francuskoj zakazanih na proleće 2022. godine.