Predsednik Evropskog saveta: “EU i dalje može da se saglasi o sankcijama Moskvi”

0
EPA-EFE/EMMANUEL DUNAND / POOL MAXPPP OUT

EU i dalje može da se saglasi u vezi sa sankcijama Moskvi, uključujući embargo na naftu, pre samita bloka zakazanog za 30. i 31. maj, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Mišel je rekao novinarima da Brisel „vredno radi“ na rešavanju pomenutog pitanja, da postoji predlog Evropske komisije i da su započeti razgovori o pitanju sankcija na rusku naftu.

„Juče sam imao priliku da kontaktiram određene lidere EU, a to je bila tema danas sa premijerom (Švedske Magdalenom Anderson). I dalje sam ubeđen da možemo da rešimo to pitanje pre Evropskog saveta. To zahteva puno dijaloga i političkih napora“, prenosi N1.

Međutim, ranije je objavljeno da je mađarski premijer Viktor Orban u pismu Šarlu Mišelu napisao da „Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu i da zato lideri bloka ne bi trebalo da razmatraju to pitanje na specijalnom sastanku početkom sledeće nedelje u Briselu“.

“Uveren sam da bi razgovori o paketu sankcija na nivou lidera bez postojanja konsenzusa bili kontraproduktivni“, istakao je Orban i dodao da bi to naglasilo interne podele u EU, bez pružanja realne šanse za njihovo rešavanje.