“Pre donošenja zakona smo se konsultovali sa svim verskim zajednicama…”: Premijer Crne Gore o želji za dogovorom sa Mitropolijom

0
Profimedia

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Vlada ostaje otvorena za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko primorskom o uslovima za zaključivanje temeljnog ugovora kada za to iskažu spremnost.

Marković je na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsedavanja Savetom Evropske unije podsetio da je Crna Gora nedavno donela Zakon o slobodi veroispovesti.

“Imali smo opsežne i detalje konsultacije sa svim verskim zajednicama u Crnoj Gori. Nakon što smo prihvatili njihove preporuke koje su u skladu sa međunarodnim standardima zatražili smo mišljenje Venecijanske komisije. Sve preporuke Venecijanske komisije uvrštene su u tekst zakona i njime je potvrdđen sekularni karakter naše države”, istakao je Marković.

Ministri spoljnih poslova i pravde, Srđan Darmanović i Zoran Pažin poslali su prethodnih dana poruke da je država spremna na dijalog sa SPC.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Vlada Crne Gore treba da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a ne Mitropolijom jer je Mitropolija deo SPC.

Marković je dodao i da je Crna Gora prethodnih nedelja, uprkos velikom broju, kako je naveo, subverzivnih aktivnosti kojima su bili izloženi, uspela da očuva bezbednost.

Dodao je da je Crna Gora na primeran i odgovaran način, kako i dolikuje članici NATO i državi koja je duboko u procesu evropske integracije, odolela neprimerenoj i agresivnoj medijskoj kampanji uz veliki broj dezinformacija i lažnih vesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana i podsticanja nereda i nestabilnosti.

On je rekao da Crna Gora razume situaciju u kojoj se nalazi Evropska unija, ali je dodao da već pregovara po do sada najstrožim kriterijumima, da kao lider integracija ne može da se poredi sa državama koje tek počinju pregovore, te da izmene procesa ne bi trebalo primenjivati retroaktivno.