Ovih dana navršava se 60 godina otkako je u Beogradu, u zreloj fazi Hladnog rata, održana Prva konferencija Pokreta nesvrstanih. Na njoj su učestvovali najviši predstavnici 25 nezavisnih država, tri države su imale status posmatrača, dok je 40 oslobodilačkih pokreta poslalo svoje delegate.

Istoričarka Olga Manojlović Pintar kaže za Nedeljnik da je to bio osnivački skup pokreta koji je objedinjavao države različitih političkih i državnih uređenja. Zajedničko im je bilo odbijanje članstva u sukobljenim vojnim i političkim savezima i podrška beskompromisnoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma i rasizma.

Dragan Bisenić, novinar i ambasador Srbije u Kairu od 2011. do 2018, kaže za Nedeljnik da je ideja o Prvoj konferenciji nesvrstanih u Beogradu rođena zapravo u Zalivu svinja. Kada su se američke trupe iskrcale na Kubi, Tito je bio kod Nasera u Kairu. Odmah su odlučili da objave zajedničko saopštenje i predlože održavanje prvog Samita nesvrstanih u Beogradu.

„Kada je pre 60 godina, 3. septembra 1961. u Beogradu Tito izgovorio rečenicu da razume zašto je SSSR obavio nuklearni test, ali ne i zašto je to učinio u vreme održavanja konferencije nesvrstanih, istovremeno je udario temelje američkog nerazumevanja i nepoverenja prema nesvrstanima“, kaže Bisenić.

Ceo tekst objavljen je u Nedeljniku koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. septembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom

Komentara

  1. Zoran
    9. септембар 2021. 07:33

    Svrstali smo se sami. Svima je bolje, od dobrote jedva dišu i radosni su što smo se ratosiljali nesvrstanih. U posete nam dolaze samo izvršna vlast bivših jugoslovenskih republika. Na prste jedne ruke nas je posetio broj stranih predsednika. Ismeva se deca koja je nekad dočekivala predsednike sa zastavicama. I sada bi decu izvodili dali niko ne dolazi u posetu. Ako i dođe to je neki pomoćnik trećeg zamenika premijera.

  2. Bobby
    9. септембар 2021. 14:37

    А Хајле ? Па то се мало, мало, па дочекивао Хајле (Селасије). "Цар Африке и Азије" ! И то му није било јасно код Тита. Овај раднички вођа и комуниста, а он цар, само што је "раднички вођа" живео (мноооого) "царскије" него он, некакав цар ! Да, баш чудно, рекли би они који нису живели у време "цара" Броза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.