Prazneći kontejner, u gomili smeća, našao umetnička dela milionske vrednosti

0
Printscreen/YouTube/speliotis

(Beta-AP) – Godine su protekle dok se ispostavilo da gomila smećem prekrivenih umetničkih dela nađena u jednoj napuštenoj američkoj štali vredi milione.

Automehaničar Džered Vipl iz Voterberija je još 2017. za dodatni honorar praznio kontejner s otpadom iz jedne štale koju je trebalo raskrčiti i naišao na njemu zanimljive predmete prekrivene prljavštinom, koje je zadržao.

Vipl je mnogo kasnije saznao da su to dela Frensisa Hajnsa, američkog apstraktnog ekspresioniste koji je umro 2016. u 96. godini, a svoja dela je držao u štali, izvestila je Medijska grupa Herst za Konektikat (Hearst Connecticut Media Group).

Hajns je bio poznat po delima nazvanim “umotavanje”: predmete je obmotavao tkaninom. Njegova umetnost je poređena sa delima bugarsko-francuskog para Krista i Žane-Klod, koji su postali poznati po ogromnim takvim instalacijama širom Evrope, uključujući umotavanje Trijumfalne kapije u Parizu.

I Hajns je umotao desetak zgrada u Njujorku, uključujući Kapiju na Vašingtonovom trgu, Aerodrom JFK i autobuski terminal u luci, rekao je kustos Piter Hejstings Falk.

Stotine umetničkih dela koje je Vipl našao u kontejneru su slike, skulpture i mali crteži. Falk je procenio da se “zamotane” slike mogu prodati za oko 22.000 dolara po komadu, a crteži za po oko 4.500 dolara.

Vipl je prošle godine neka od tih dela izložio u galeriji u Voterberiju, a nedavno je odlučio da proda deo blaga. Sarađuje sa jednom njujorškom galerijom u pripremi izložbi u Njujorku i Konektikatu sledećeg meseca.

Otkako je pronašao napuštenu riznicu, Vipl je istraživao Hajnsov rad i kontaktirao umetnikovu porodicu koja mu je, kako je rekao, dozvolila da zadrži i proda umetnička dela.

“Izvadio sam ih iz kontejnera i zaljubio se u njih”, rekao je Vipl za novine. “Povezao sam se s tim. Cilj mi je da unesem Hajnsa u istorijske knjige”.