“Pravoslavnu veru čuvati i sačuvati po svaku cenu. Ne smemo zaboraviti Kosovo i Metohiju”: Božićna poslanica patrijarha Irineja

1
Foto: Nedeljnik

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je u Božićnoj poslanici da glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

“Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini i rasejanju, mi, njegovi duhovni pastiri, želimo da se blagočestive misli i osećanja i ovog Božića obilno i trajno usele u nas i da se sav naš život zbiva u Bogu i sa svima svetima”, naveo u patrijarh Irinej.

Patrijarh je pozvao i da “učinimo sve što do nas stoji” da višak raznih dobara ustupimo bližnjima koji oskudevaju i neophodna im je pomoćsvake vrste, a najviše u “bratoljublju”.

Kako je naveo, svima je za to potrebno smirenje i svest da smo saradnici Božiji i “ukrasitelji” Crkve. “Ako sav svet leži u zlu strasti i grehova, a stvarno leži, onda nijedan čovek da ne uzima učešće u njemu, to jest u delima tame. Na nebeski poredak stvari zavetovali smo se mi hrišćani, a ne na poredak bez Božjih nebesa i uprkos nebesima”, naglasio je patrijarh Irinej.

Govoreći o slobodi, on je rekao da smo “slobodni onoliko koliko smo slobodni od greha” i da pokajanjem i smirenjem možemo da uzrastamo i u Božjim vrlinama.

“Ne smemo zaboraviti našu Staru Srbiju (Kosovo i Metohiju)”, poručio je patrijarh i dodao da “prema toj svetinji treba da se ophodimo kao prema srpskoj zavetnoj misli, reči i nasleđu – neodvojivim od našeg narodnog bića”.

Poglavar SPC je u poslanici ocenio i da “životni problemi naše današnjice, a izgleda, i budućnosti, često obeshrabruju, pa i iznenađuju”.

SPC je najavila da će patrijarh Irinej služiti liturgiju na praznik Božić, u utorak u 9 časova, u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Na Badnji dan predviđeno je paljenje badnjaka ispred male Svetosavske crkve, u 16 časova. Takođe, tom prilikom služiće patrijarh Irinej.

1 KOMENTAR

  1. OVO JE ODLIČNA I ISTINITA KONSTATACIJA!
    “Svojoj duhovnoj deci, našem i danas mnogostradalnom srpskom narodu u Otadžbini..”
    BRAVO POPE!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.