Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je rođendan predsedniku SAD Donaldu Trampu, poželevši mu „najbolje želje za dobro zdravlje i ličnu sreću“, preneo je B92.

Osim što mu je poželeo i „mnogo uspeha na odgovornoj dužnosti“, Aleksandar Vučić ga je ponovo ga pozvao da poseti Srbiju.

„Dozvolite da Vam i ovom prilikom uputim poziv da posetite Srbiju, jer nijedan predsednik SAD nije to učinio skoro četiri decenije. Srbija i SAD su iskovale prijateljstvo boreći se zajedno protiv nepravde u dva svetska rata i između nas postoje jake istorijske veze“, kaže se u čestitki.

Predsednik Vučić je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina operacije „Halijard“, kada su „vanvremenskom solidarnošću i čovečnošću, koje je pokazao hrabri narod male Srbije, u jednoj od najvećih akcija te vrste u Drugom svetskom ratu, spaseni životi više od pet stotina američkih i savezničkih vazduhoplovaca“.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, on je takođe podsetio da prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek, već ga treba čuvati i neprestano negovati.

„Zato želim da potvrdim svoju čvrstu volju da doprinesem razvoju političkog dijaloga i jačanju ekonomske saradnje naših dveju zemalja. Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene“, istakao je predsednik Srbije.

On je dodao da ga u nastojanju da odnose Srbije i SAD vrati na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju zbivanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine, a time i rešavanju vekovnog problema Kosova i Metohije.

„Kao što i sami znate, gospodine predsedniče, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti. Nikom, međutim, nije stalo do rešenja tog teškog bremena koliko Srbiji. Zato smo realno i hrabro, s voljom i verom, krenuli u potragu za trajnim rešenjem, koje bi mojoj zemlji, ali i celom regionu, omogućilo mir, stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na evropskom putu“, naveo je Vučić u čestitki Trampu.

On je podsetio i da, kao i svi građani Srbije, zna da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu i Metohiji, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvek podržavali i pomagali, posebno kroz delovanje administracije bivšeg predsednika Vilijama Džefersona Klintona, ali da veruje da bi Tramp vodio drugačiju politiku.

„Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju. Upravo zato želim Vas da zamolim da utičete na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, sa ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, mogao da bude nastavljen“, poručio je Trampu predsednik Srbije.

„To me asocira na reči Nikole Tesle, rođenog Srbina, stanovnika Amerike, koji je zadužio ceo svet: ‘Neka budućnost kaže istinu, procenite svakog čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio'“, zaključio je Vučić u rođendanskoj češtitki predsedniku SAD.

Komentara

 1. Dragan
  14. juna 2019. 15:00

  Kasno si setio Trampa, to si trebao uraditi prije. Sto si cekao 3,5 godine. Verovao si Merkelici, Makronu, Bleru itd. Sada kada si vidio da su te debelo prevarili i uz tvoju pomoc dobili sever Kosova bez borbe te mogu uradit svakakve zlocine nad jadnim i prevarenim srpskim narodom. Sadi se ti setio da bi trebao razgovarati sa Trampom. Jos jednomje tvoja politika se pokazalo losa, jer se bazira na nepreteljima srpskog naroda kojima si slepo verovao i tako i zadnji cava udario u kovceg srpskog naroda.

 2. mr.gud
  14. juna 2019. 16:04

  Kakva smaračina od čestitke, gospode Bože!

 3. POMOĆ STRANIM DRŽAVLJANIMA U SRBIJI I INOSTRANSTVU
  14. juna 2019. 16:24

  KATASTROFA U DRŽAVNOJ KASI: A zašto je podržao predizbornu kampanju Klintonovih sa 2 miliona dolara novcem iz državne kase, ta kasa se puni novcem poreskih obaveznika, a očigledno prazni i donacijama stranim državljanima u Srbiji i inostranostranstvu.

 4. Anonimni
  14. juna 2019. 23:04

  kakav poltroncina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.