“Pozivamo vladu da poništi odluku…”: Asocijacija Nezavisna kulturna scena o imenovanju v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti

0
Foto: Google maps

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je danas Vladu Srbije da poništi odluku o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu Viktora Kiša.

“Nakon konkursa za izbor direktora ovako važne muzejske institucije, na koji su se javila četiri kandidata, Ministarstvo kulture i informisanja, koje predlaže kandidata i Vlada Srbije, koja imenuje direktora, ostaju nemi više od godinu dana”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija je pozvala sve aktere u kulturi, institucije, profesionalce, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da istupe protiv, kako su naveli, “kontinuiranog urušavanja sistema i institucija”.

Pozvala je Ministarstvo kulture i informisanja i Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti da obrazlože rezultate konkursa za izbor direktora, objave kandidature i biografije sva četiri kandidata, obrazlože zašto nijedan kandidat nije izabran za ovu funkciju, kao i da li je konkurs poništen i zašto.

Zatraženo je i objavljivanje čitave dokumentacije konkursa, kako bi javnost dobila uvid u razloge za poništavanje konkursa.

Ukoliko ne postoje razlozi za poništavanje konkursa iz 2019. godine, trebalo bi predložiti za imenovanje najboljeg od četiri kandidata, kako bi za tu funkciju bio izabran najbolji, ne autokratskom odlukom Vlade, već transparentnom demokratskom procedurom, navedeno je u saopštenju.

(Beta)