Pozitivni rezultati druge faze kliničkih ispitivanja francuske vakcine “Sanofi”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Francuska laboratorija Sanofi saopštila je danas da su pozitivni rezultati kliničkih ispitivanja vakcine protiv korona virusa, koju je razvila sa britanskom laboratorijom GSK.

Rezultati druge faze ispitivanja na ljudima pokazuju da je primena te vakcine dovela do “proizvodnje visokih koncentracija antitela kod odraslih svih starosnih grupa na nivoima uporedivim sa brojem antitela  kod osoba koje su imale infekciju” kovid, precizira laboratorija.

Treća faza studije na ljudima pre potencijalnog odobrenja vakcine trebalo bi da počne narednih nedelja, dodaje Sanofi, koji će paralelno pokrenuti proizvodnju.

Studija će obuhvatiti dve formule vakcine, posebno protiv varijanti korona virusa iz Vuhana i Južne Afrike, dodaje grupa.

U drugoj fazi ispitivanja, vakcina je testirana samo na soju korona virusa iz Vuhana.

Rezultati pokazuju stvaranje antitela u 95 do 100 odsto slučajeva nakon druge doze vakcine i to kod svih starosnih grupa (od 18 do 95 godina) i za sve ispitivane doze.

Kod ispitanika koji su prethodno bili zaraženi korona virusom, jedna doza vakcine proizvela je veliki broj antitela, dodaje Sanofi.

Prvo istraživanje na ljudima krajem 2020. godine pokazalo je nedovoljan imunološki odgovor, pa je laboratorija morala da odloži potencijalnu proizvodnju za četvrti kvartal ove godine.

Sanofi takođe razvija vakcinu sa američkom kompanijom Translejt bio (Translate) koja je na bazi RNK poput Fajzerove i Modernine vakcine.

Grupa je istovremeno postigla sporazume sa drugim proizvođačima, Fajzerom, Džonsonom i Modernom kako bi im pomogla da pune svoje vakcine.