Pozitivan skoro svaki drugi test na kovid u Sloveniji

0

(Beta) – U Sloveniji je u poslednja 24 sata uz smanjen broj testiranja potvrdjeno 1.257 novozaraženih korona virusom, a još deset pacijenata je preminulo, dok posebno zabrinjava visoka stopa pozitivnih testova.

Od 2.632 testa potvrdjeno je 1.257 novozaraženih, što znači da je pozitivnih testova bilo 47 odsto, skoro svaki drugi, potvrdio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ), prenosi Hina.

To je novi rekord broja pozitivnih testova od samog početka epidemije, čime je premašen jučerašnji rekord od 42,1 odsto. Rastući trend pozitivnih testova govori o ozbiljnosti situacije i visokoj prisutnosti virusa u populaciji, ocenjuju epidemiolozi.

U porastu su i drugi epidemiološki podaci, pa se broj aktivnih slučajeva povećao na 28.575, a stanje u bolnicama približava se brojevima koji bi mogli naterati Vladu da pooštri mere.

Trenutno su u bolnicama 603 kovid pacijenta, pri čemu je u poslednja 24 sata primljeno 58 novih, a 22 otpušteno, dok je deset pacijenata preminulo, prema novim podacima Ministarstva zdravlja Slovenije.