Požari u turskim letovalištima: Osmoro poginulih

0
Foto Beta (AP Photo)

(Beta-AP) – Osam osoba je poginulo u požarima u Turskoj, a vatra i danas bukti u okolini letovališta Antalija i Mugla, saopštili su zvaničnici.

Vlasti su upozorile turiste i stanovnike da nastave sa evakuacijom iz Turunca, grada u primorskom letovalištu Marmaris u provinciji Mugla.

Još dvoje ljudi je poginulo je danas u južnom gradu Manavgatu, rekao je ministar zdravstva  Fahretin Koča, dodajući da je njih još 27 je hospitalizovano. 

Napore vatrogasaca u gašenju požara otežavaju jaki vetrovi, a situaciju dodatno pogoršavaju visoke temperature. U Antaliji je zabeleženo 42 stepena Celzijusa. 

Ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli objavio je da je od ukupno 125 požara, 117 potpuno ugašeno ili stavljeno pod kontrolu.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako turisti u Bodrumu trče ulicama vukući prtljag kako bi izbegli obližnji plamen.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan obišao je u subotu pojedina pogodjena područja i obećao da će pomoći stanovnicima da obnove svoje domove. Ali korisnici društvenih medija su ga kritikovali zbog dolaska u Marmaris u velikom konvoju koji je izazvao veluku saobraćajnu gužvu.

Turske vlasti istražuju da li su požare podmetnuli kurdski ekstremisti, ali stručnjaci ukazuju da su uzrok požara ipak klimatske promene i drastičan porast temperature.