Požari u Grčkoj: Vojska i dobrovoljci ne uspevaju da obuzdaju vatru na Eviji, na Peloponezu se srušio avion koji je učestvovao u akciji vatrogasaa, nastavlja se evakuacija stanovništva…

0

Vatrogasci u nedelju uveče nisu uspeli da stave pod kontrolu šumski požar na grčkom ostrvu Eviji, a hitne službe širom zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara.

Po izveštajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspevaju da nastave borbu s požarom koji besni u obalskom gradu Pefki.

Volonteri prevoze starije građane brodićima na sigurno.

„Nemamo vode!“ izvikuju ljudi noseći dostupnu vodu u kolicima i kantama dok vatrogasna vozila pune gorivo. Volonteri su odvezli starije osobe do obale gde će brodićima biti prebačeni na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a meštani pokušavaju da poseku stabla da bi sprečili širenje plamena, prenosi N1.

Grčka televizija Skai izveštava da satima nigde nisu viđeni vatrogasni avioni.

Gust dim prekriva čitav region, dok jugoistočni vetar raspiruje vatru prema severnom vrhu drugog po veličini grčkog ostrva.

Na Eviji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuisana. Ali mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedelju.

„Sami smo. Bliži nam se kraj“, rekao je za Skai Gianis Kocias, gradonačelnik ugroženog grada Istiaia, na severu Evije. Većina stanovnika veruje da su ‘ostavljeni’ jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atine. Međutim, grčki zvaničnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

„Nismo mogli da budemo istovremeno svuda. Zamislite samo šta bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli severno od Atine proširili na gusto naseljena područja“, komentarisao je jedan vatrogasac.

Po nekim izveštajima stanje se severno od Atine u nedelju stabilizovalo, a vatrogasne ekipe su izvestile da su uspele da ugase neke manje požare.

U Atini živi oko četiri miliona stanovnika, dok ih u Eviji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Stanje je nešto bolje na Peloponezu gde vatra gori južno od grada Megalopolisa, a još jedan požar izbio je na zapadnom delu poluostrva i kreće se prema unutrašnjosti.

Kanader koji je učestvovao u gašenju požara na Zakintosu srušio se juče popodne, pilot se oseća dobro i evakuisan je sa ostrva, saopštila je grčka Vatrogasna služba. Kako je prenela agencija ANA, pilot je iz predostrožnosti prebačen u bolnicu.

Okolnosti nesreće će istražiti nadležni organi. Vatrogasni avion “Petsetel” gasio je požar sa još jednim kanaderom na Zakintosu. U gašenju učetvuje 24 vatrogasca sa sedam vozila. Avion je pripadao 359. eskadrili vazdušne službe na Kefaloniji.