Plamenovi su osvetlili noćno nebo nad Atinom. Iza 2500 godina starog Partenona na slavnom Akropolisu, vatra se pobrinula za apokaliptičan prizor.  Ona je zapravo buktala u Penteliju, mestu pored Atine, ali zbog njegove blizine odlično se vidi iz centra prestonice. Zbog jakog vetra koji stalno menja pravac, požar se proširio preko šumovitog brda.

Da bi vatra bila savladana i držana podalje od Atine, gasila su je tri aviona zajedno sa još pet helikoptera i 485 vatrogasaca kojima su podršku pružala i dobrovoljna vatrogasna društva. Kada je požar u sredu doveden pod kontrolu, nekoliko kuća je bilo uništeno. Grčki dnevnik Katimerini piše da je najmanje 34-orim ljudima pružena lekarska pomoć zbog disajnih problema ili opekotina. Pogođeno je ukupno 40.000 ljudi.

Požari su redovna pojava

U Grčkoj svake godine gore šume. Tamo uvek mnogo požara izbija zbog nemara ili su podmetnuti – u jednom od najvećih, u julu 2018, poginulo je više od 100 ljudi. Izazvao ga je jedan stanovnik Matija u blizini Atine koji je hteo da spali suv korov u svom dvorištu iako je to zabranjeno. Posledica je bila jedan od najvećih požara u Evropi poslednjih decenija.

Prošle godine je grčka policija uhapsila dvadesetak ljudi optuženih da su izazvali li podmetnuli požare. Najmlađi među njima je imao 14 godina i optužen je da je podmetnuo brojne požare, a podignuta je optužnica i protiv njegovih roditelja.

Zbog letnjeg vetra i suvoće borovih šuma, vatra se širi brzo i lako. Mnogi političari tvrde da požari izbijaju zbog čovekovog uticaja na klimu i da se zbog klimatskih promena broj požara poslednjih godina bitno povećao u odnosu na period sa samog početka veka.

Vatrogasci kao sezonski radnici

Vlada, međutim, nije pojačala redove vatrogasaca, već investira u – policiju. Otkako se na funkciji premijera nalazi Kirjakos Micotakis, ogromne sume su uložene u snage bezbednosti. Danas u Grčkoj ima 500 policajaca na 100.000 stanovnika, što je bitno više u odnosu na prosek EU (300/100.000).

Zbog toga je vlada na meti oštrih kritika. Tako su u novembru prošle godine pred Generalnim sekretarijatom za zaštitu građana u Atini demonstrirale stotine vatrogasaca – reč je o ljudima koji su tokom leta zaposleni kao sezonski radnici, a u jesen su dobili otkaze.

Tom prilikom je došlo do sukoba sa policijskim specijalcima koji su protiv demonstranata upotrebili vodene topove.

Vlada radije investira u sveštenike

Toni Rigopulos, reporter lista Dokumento, kaže da se ta igra ponavlja zapravo svake godine: „Stalno slušamo kako će sistem zaštite od požara sledeće godine biti bolji“. Prema njegovim rečima, u diskusijama o prevenciji požara se od 2011. govori da je potrebno zaposliti 4000 dodatnih vatrogasaca. Ali zaposleno je samo 500 novih ljudi.

Mnogi Grci se pitaju i zašto je državnu platu dobilo 3266 novih sveštenika, dok se na vatrogascima – štedi.

Vlada premijera Micotakisa je obećala da će ispraviti propuste načinjene prethodnih godina i da će se dobro pripremiti za predstojeće požare. Jedan od glavnih „propusta“ je bilo i prekasno aktiviranje evropskog sistema za zaštitu od katastrofa – zbog toga je pomoć često stizala prekasno. Od ove godine, grčki vatrogasci zajedno sa svojim kolegama iz šest evropskih zemalja treniraju na kritičnim mestima u Grčkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.