“Požar u Notr Damu je potpuno ugašen”

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Loran Nunjez je rekao da se ipak strahuje kakve je posledice požar ostavio na konstrukciju zdanja

0
Foto: Tanjug-AP

Požar u pariskoj katedrali Notr Dam je potpuno ugašen, izjavio je portparol pariskih vatrogasaca Gabrijel Plis. 

Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Loran Nunjez izjavio je ranije danas da je otklonjena opasnost od daljeg širenja požara u Notr Damu, pošto je stavljen pod kontrolu noćas oko 3 sata.

Jedan vatrogasac je teško povređen.

Nunjez je dodao da se ipak strahuje kakve je posledice požar ostavio na konstrukciju zdanja.

“Ostaje da se vidi da li je konstrukcija odolela vatri”, rekao je on.

Dodao je da se danas pre podne sastaju stručnjaci koji će utvrditi da li je struktura katedrale stabilna i da li vatrogasci mogu unutra da nastave svoju misiju.

Vatra, koja je buknula u ponedeljak uveče, brzo se razbuktala te je prvo izgoreo toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i celi krov.

U vatri, koja je buknula u ponedeljak uveče, prvo je izgoreo toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i celi krov.

Vatrogasci su uspeli da spreče rušenje jednog od glavnih zvonika i pokušali da spasu verske relikvije i neprocenjiva umetnička dela.

“Najgore je izbegnuto”, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron i najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primera francuske gotske katedralne arhitekture.

“Nastavićemo da pazimo na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvek vruća, poput okvira drvenih greda”, izjavio je portparol vatrogasne jedinice u ranim jutarnjim satima.

Požar, koji je progutao katedralu, predstavlja katastrofu. Bogorodičina crkva nema veze samo sa verom, već i sa lepotom, duhom i simbolikom.