Požar u izbegličkom centru na Lezbosu: To je drugi požar za nedelju dana

0
Beta (AP Photo/Felipe Dana)

U požaru koji je izbio u jednom skladištu u izbegličkom centru na grčkom ostrvu Lezbosu izazvana je znatna šteta ali nije bilo povređenih, javila je danas grčka vatrogasna služba.

To je drugi požar u manje od nedelju dana u tom centru izgrađenom za migrante pošto je prijemni deo izgoreo prošlog ponedeljka. U novom požaru potpuno je uništeno skladište gde je držan nameštaj i električni uređaji, rekao je portparol vatrogasaca za AP. Istraga o požaru je u toku.

Požar se dogodio u vreme kada vlada izuzetno napeta situacija sa migrantima između Turske i EU od kako je Turska objavila da otvara granice za migrante na svojoj teritoriji i pušta ih da idu ka EU. Od tada se hiljade migranata nagomilalo na grčko-turskoj granici.

Hiljade migranata spavaju u improvizovanim kampovima blizu granice od kada je turska vlada ranije ovog meseca objavila da slobodno mogu da idu, i čekaju šansu da uđu u Grčku.

Grčka je rasporedila policiju za suzbijanje demonstracija i graničnu policiju da spreči ljude da uđu u zemlju.

U pograničnoj grčkoj oblasti je bilo više okršaja između migranata i grčkih bezbednosnih snaga, a grčka policija ispaljivala je suzavac da spreči ulazak migranta dok je turska policija uzvraćala suzavcem na svoje grčke kolege.

Juče su mlađi migranti gađali grčku policiju kamenjem i pokušavali da sruše graničnu ogradu u očajničkom pokušaju da uđu u Grčku. Najmanje dva migranta povređena su u okršajima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ide sutra u Brisel da razgovara s vodećim EU zvaničnicima o sporazumu EU-Turska iz 2016. godine o tome da se zadrže migranti u Turskoj i zaustavi priliv u EU, koji je sada propao. Dve strane optužuju jedna drugu da nisu poštovale odredbe tog sporazuma.

(Beta-AP)