Povratak u budućnost: Kako će izgledati sve(t) posle pandemije – Veliki dosije u novom Nedeljniku

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO

U danu u kojem nastaju ovi redovi, malo ko je na sajtu Nedeljnika kliknuo na udarnu vest o broju novozaraženih, ljudi na respiratorima i preminulih od kovida-19.

U novinarstvu je nekada vest da nešto više nije vest, a to izgleda, makar do nekog narednog talasa i “pika” – da kucnemo u drvo, valjda neće – nije više pandemija koronavirusa.

Vidi se to ne samo po tome šta zanima čitalačku publiku dok prevrće svoje telefone, vidi se to po ponašanju na ulici i u sve punijim baštama kafića po srpskim gradovima, po planovima za letovanje, muzičke festivale i nestrpljenju da se ode na stadion ili, kao nekad, u pozorište i bioskop.

Samo, kako će izgledati taj veliki povratak u budućnost? Šta je ostalo od onih velikih priča o svetu koji nikada više neće biti isti? Da li nas čekaju nove “lude dvadesete”, decenija u kojoj će doći do nezapamćenog napretka, buma u pop kulturi, uzleta biznisa, zaokruživanja ljudskih prava, uključujući – zapravo prednjačeći sa njima – i prava onih najranjivijih? Ili ćemo se zatvoriti u sebe kao što smo bili zatvoreni između zidova u prethodnih trinaest-četrnaest meseci?

Da li je odzvonilo autokratama, ili će na krilima antivaksera i ostalih populističkih pokreta doći njihovo povampirivanje? Koliko može nova politika, ona koju Amerikanci i Englezi zovu grassroots, ona koja počinje od svakog pojedinca i zaista dovodi “nova lica”?

Nauka je pobedila, ili se barem tako čini, i to je zasad najvažnija lekcija, ali da li je odzvonilo “starom” biznisu, koji nas je, po mnogima, svojom nezajažljivošću i trkom za profitom, ovde i doveo?

Da li će “nova ekonomija”, ona u kojoj je “zeleno” refren, a kriptovalute reč koju ćemo morati da naučimo, biti makar malo ravnopravnija? Hoće li svet poslovanja ikada izgledati kao nekada, ili je odzvonilo kancelarijama, pa ćemo svi u jednom trenutku početi da radimo u trenerkama?

Ili smo na pragu nove recesije, pa su sva zaklinjanja o tome da će “samo kad ovo prođe” svako od nas biti bolji, pa će i društvu i planeti biti bolje, bila samo prazna priča?

Kako ćemo pamtiti pandemiju i šta nas čeka posle nje, ako joj ikada, kako su to srpski epidemiolozi govorili, stanemo na rep? Koliko je izmenila svako “polje delovanja”? Koliko će uticati na živote naše dece, ne samo naše? Da li ćemo iz nje izaći kao bolji ljudi, ili samo drugačiji?

Ili je ostavila rane za koje, žalimo slučaj, neće biti vakcine?

O svemu tome u novom Nedeljniku i, mnogo više, u narednim nedeljama, mesecima, godinama…

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Muharema Bazdulja “Ivo Andrić: Život u dvanaest meseci”