Povišena masnoća u krvi skraćuje život i oštećuje organe

0
Foto: Profimedia

U novoj studiji, istraživači su otkril mehanizme putem kojih visoki nivo lipida u krvi može da dovede do upale, i vremenom do ozbiljnijih posledica, poput oštećenja organa. Upala je prouzrokovana i faktorom rizika za mnoga stanja kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularni problemi.

Jedan od najvećih razloga za upalu je infekcija. Kada telo oseti da u njega ulaze opasni strani mikroorganizmi, poput bakterija, oslobađa imuni odgovor. Upala je ključni deo tog odgovora, piše Medical News Today.

Ovakav prekret događaja je prirodan i obično pomaže u održavanju zdravstvenog stanja. Međutim, ponekad se upala javlja iz razloga koji nisu infekcija, što dovodi do različitih vrsta oštećenja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Nature Immunology“, doktor Timo Špir i njegove kolege sa Univerziteta Sarland u Sarbrikenu u Nemačkoj, rekli su da upalu prouzrokuje visok nivo triglicerida u krvi, prenosi N1.

Studija je takođe otkrila mehanizme putem kojih visoki nivo masnoća u krvi može da utiče na druge biološke procese i kako može da dovode do oštećenja organa i krvnih sudova.

“Naš rad je uključivao proučavanje posebne grupe lipida, triglicerida. Uspeli smo da pokažemo da, kad su ove masti prisutne u povišenim koncentracijama, mogu da promene naše odbrambene ćelije na takav način da telo reaguje kao što bi to činilo kod bakterijske infekcije”, pojasnio je dr Špir.

Doktor, takođe, smatra da je važno da se fokusiraju na ishranu koja može da utiče na nivo masti u krvi.

“Drugim rečima, sada možemo reći da prihvatanje ishrane koja sadrži nizak nivo masnoća se može značajno produžiti životni vek pacijenata visokog rizika, poput onih koji imaju dijabetes ili onih čiji je krvni pritisak visok”, napominje doktor.

To je zbog toga što se nivo triglicerida u krvi povećava kod ishrane koja sadrži visoki nivo masnoća.

Špir i njegove kolege se nadaju da će im ovi rezultati pomoći u razvoju novih strategija lečenja i sprečavanju bolesti opasnih po život.