„Poverenik nije izrekao kaznu gradonačelniku Beograda, doneli smo odluku kojom smo naložili da se postupi po zakonu i da se obavesti tražilac da li gradonačelnik poseduje informaciju o ceni spomenika Stefanu Nemanji i ako poseduje da je dostavi“, rekao je za N1 poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović.

Dnevni list Danas je preneo da je poverenik kaznu izrekao po žalbi likovnog umetnika i pisca Dejana Atanackovića, koji je informacije o troškovima zahtevao od gradskih vlasti a grad ih uskratio zbog toga što bi one „proizvele teške posledice po javni interes“.

„Pošto nije postupljeno po zahtevu, ja sam doneo rešenje o izvršenju, kojim se nalaže da se u kratkom roku obavesti Atanacković da li je gradonačelnik na dan podnošenja zahteva posedovao te informacije. Tim rešenjem ja nisam izrekao, niti sam mogao da izreknem novčanu kaznu, jer je izmenama zakona povereniku uskraćeno pravo da izriče novčanu kaznu u nominalnom iznosu organu vlasti, jer je izmenjena zakonska odredba“, rekao je.

Kako je objasno, 2017. je došlo do promene Zakona o opštem upravnom postupku i nominalni iznos kazne je uklonjen iz zakona.

„Dato je da se izrekne kazna u određenom procentu u odnosu na prihod“, dodao je.

„Stizao je isti odgovor od Ministarstva finansija da podaci o ukupnom prihodu bilo kog oragana vlasti nisu definisani. Ako nam oni ne daju podatak, ne možemo da odmerimo kaznu. Dakle, doneli smo odluku o izvršenju, ali bez kazne“, pojasnio je poverenik.

Navodi da je zato predložio da se vrati stari model, gde bi u zakonu bio propisan nominalni iznos kazne koju izriče poverenik.

„Kada nekome kažete da može da bude kažnjen desetinom prihoda to je jako opasno, ai je to zbog manjkavosti zakona nesprovodivo“, pojašnjava.

Na pitanje zašto institucije ne daju podatke od javnog značaja, Marinović kaže da imaju četiri do pet hiljada žalbi godišnje i naglašava da je bilo koja informacija koja se tiče trošenja ili davanja javnih sredstava – informacija od javnog značaja.

„Postoje zakonske mogućnosti da se informacija uskrati, jedna od tih situacija je ukoliko je za tu informaciju proglašen neki stepen tajnosti od strane organa koji je ovlašćen. Po informacijama koje posedujem, vlada je donela zaključak kojim je proglasila te podake tajnim, vlada to može, postoji rok u kome tajnost važi i rok u kojem može da bude preispitana“, rekao je.

Zašto bi bila tajna, to mora odgovori onaj ko je oznaku i stavio, kaže Marinović.

„Za svako označavanje mora da postoji obrazloženje. Ja ne znam, nisam izvršio uvid zašto je to urađeno, odgovor na to ima vlada, pošto je ona stavila, a ne Grad“, rekao je.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.