“Povedeš dva–nula, staneš u ćošak i čekaš da prođe vreme…”: Kako su naši košarkaši prodavali fore – Poklon knjiga uz Nedeljnik “Stvari koje Srbi vole”

0
Profimedia

Španci su na Svetskom prvenstvu održanom u Kini u jesen 2019. postali prvaci, ali ne mogu ni po zlatnim medaljama da se približe nijednoj od dve najveće jugoslovenske generacije. Upravo argumentacijom da je jugoslovenska košarka neuporedivo najbolja neamerička košarka na svetu, dolazimo do tog čuvenog pitanja koje je najvećim košarkaškim imenima postavljano nebrojano puta: u čemu je tajna?

pobedila je – na neki način – Srbija/Jugoslavija Ameriku i 1996. godine. Nijedan tim kome se ne osporava nadimak “drim tim” nije imao toliko problema. To je bilo najotvorenije suprotstavljanje NBA “čudovištima”, do 30. minuta je bila otvorena utakmica. U poslednjih tridesetak sekundi igrači su stajali na terenu. Lopta je bila kod Džona Stoktona, svi su čekali kraj utakmice. Saša Obradović mu prilazi da mu čestita. Krenuo je da mu pruži ruku, ali ga je u poslednjem trenutku “cimnuo”, da mu izbije loptu… Drugim rečima, iako smo izgubili utakmicu, uvek možemo da im prodamo “foru”.

Jer “prodavanje fore” je sastavni deo organizovane anarhije koja je stvorila najveću belu ekipu svih vremena. Tako je bilo još od vremena kada nije bilo ograničenja napada, pa je Partizan patentirao foru: povedeš dva–nula i staneš u ćošak sa loptom izvan terena. I čekaš da prođe vreme.

Ceo tekst u knjizi “Stvari koje Srbi vole”

Uz svaki primerak novog Nedeljnika, koji je na kioscima od četvrtka 19. decembra, čitaoci na poklon dobijaju knjigu “Stvari koje Srbi vole”, kao i Mond diplomatik na srpskom jeziku