Povećana gojaznost kod dece moguća posledica pandemije

0
Foto: Profimedia

Evropska kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je da bi pandemija koronavirusa mogla da ima nepredvidljive posledice, koje bi mogle da rezultiraju povećanom gojaznošćukod dece.

U izveštaju regionalne kancelarije SZO, stoji da bi zatvaranje škola tokom moglo negativno da utiče na ishranu i fizičku aktivnost dece jer im nedostaju obroci u školama i školske aktivnosti.

„Kovid-19 bi mogao da utiče na pogoršanje jednog od zabrinjavajućih trendova u evropskom području SZO, a to je pojava sve češće gojaznosti među decom“, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Dodao je da se prekomerna telesna težina i gojaznost kasnije povezuju sa po život opasnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Da bi se izbegao negativan uticaj koronavirusa na budućnost dece, Kluge je pozvao na donošenje naučno utemeljenih politika čiji je cilj promovisanje zdrave ishrane i telesne aktivnosti, a pritom je, između ostalog mislio na uvođenje poreza na zaslađene napitke, stoji u izveštaju.

Na osnovu istraživanja sprovedenog u 36 zemalja ustanovljeno je da skoroo svako treće dete u evropskoj regiji uzrasta između šest i devet godina pati od prekomerne telesne težine.

Studija je pokazala da je stanje najgore u zemljama Sredozemlja, premda se u nekim državama situacija u poslednje vreme postupno popravlja,na primer u Grčkoj, Italiji, Portugalu i u Španiji.