Potvrđeno – Berni Sanders je imao srčani udar: Posle dva dana njegovo stanje je stabilno, a najavio je da se “vraća na posao”

0
Foto Profimedia

Potencijalni predsednički kandidat demokrata na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Berni Sanders doživeo je srčani udar, zvanično je potvrdio njegov tim.

Dugogodišnji senator iz savezne države Vermont je imao blokadu arterije i uspešno su mu ugrađena dva stenta, ali nije bilo potvrđeno da li je u pitanju zaista bio infarkt miokarda.

On je smešten u bolnicu u utorak pošto je tokom predizbornog skupa osetio bol u grudima i zatražio medicinsku pomoć.

“Nakon dva i po dana u bolnici osećam se odlično i nakon kratkog predaha radujem se povratku na posao”, naveo je Sanders u saopštenju.

Sanders ponekad na skupovima šaljivo govori o svojim godinama, naročito u razgovoru s mlađima, ali je više puta isticao da godine ne bi trebalo da budu važana kriterijum pri izboru predsednika, već “ono što ta osoba može da uradi”. Ipak, njegovo zdravstveno stanje sigurno će obnoviti debatu o tome da li stranka treba da podrži novu generaciju političkih lidera.

Njegovi trenutni protivkandidati iz demokratske partije, pružili su mu podršku. Džo Bajden je napisao da svi koji poznaju Sandersa znaju “kakva je on sila od čoveka”, dok su Elizabet Voren i Kamala Heris napisale da se nadaju da će “njihov prijatelj uskoro ponovo biti u kampanji”.