(Beta) – Građani Srbije od danas mogu da preuzmu Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovid-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu.

„Digitalni zeleni sertifikat je objedinjena potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv kovid-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. ta potvrda je kvalifikovano elektronski pečatirana i ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena“, rekao je direktor Kancelarije Mihailo Jovanović.

Taj sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze i rezultate PCR testa, Antigenskog i Serološog testa.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da gradjani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, gradjani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine Astra Zeneka, zatim za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi uradjeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni, a za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je uradjen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.