Potresan govor Žarka Lauševića o Miri Furlan: “Tamo daleko zajedno smo plakali…”

0
Foto: Printskrin YouTube

Na komemoraciji glumici Miri Furlan, koja se danas održava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, putem video snimka pušten je govor njenog velikog prijatelja i kolege Žarka Lauševića.

Žarko Laušević se u emotivnom i potresnom govoru prisetio slavne glumice, koja je preminula u januaru ove godine.

“Mi smo glumci, nama je sve to lako. I ljubav i mržnja i bol i strah. Suze su lična stvar. Prva suza ovde, na ovoj sceni, sa njom, Mirom Furlan. Bila je to premijera naših “Iluzija”, naših pozorišnih iluzija. Suze zajedno ovde sa njom na sceni, suze cele sale, našeg voljenog pozorišta čijim imenom nismo prestali da se dičimo ni posle sopstvenih umiranja pod ovim krovom. Nekoliko godina kasnije smo tamo daleko zajedno pustili suzu zbog novog susreta, ali i naših izmenjenih života”, rekao je, između ostalog, Laušević, pa nastavio:

“Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni i van scene. I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj se pokazivala. Nije je mogla uniziti nijedna životna situacija. Posle tog osmeha i najveći krivokletnici su mogli da osete samo stid.”

Podsetimo, legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u januaru ove godine u 65. godini života, a brojne kolege glumci danas su joj odali poštu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a od 1991. godine živela je u Americi gde je emigrirala sa suprugom rediteljem Goranom Gajićem zbog rata i političkih tenzija u Jugoslaviji.PROČITAJTE JOŠ I:

U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija.

U karijeri ostavrila brojne zapažene uloge u filmovima i serijama jugoslovenske produkcije poput onih u filmovima: “Otac na službenom putu”, “U raljama života”, “Za sreću je potrebno troje”, “Lepota poroka”, “Kiklop”…

Takođe, i u SAD je gradila uspešnu karijeru, a publika je najviše pamti po ulozi Delen u naučno-fantastičnoj seriji “Babylon 5” i ulozi Danijel Ruso u seriji “Izgubljeni”.