Potpuno ukinuto vanredno stanje zbog virusa u Japanu

0
Foto (AP Photo/Hiro Komae)

(Beta-AP) – Japan je posle šest meseci potpuno izašao iz vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa i vlasti postepeno počinju da ublažavaju mere kako se usporava širenje infekcije.

Na tokijskoj železničkoj stanici Šinangava mnoštvo putnika sa maskama žurilo je danas na posao uprkos najavama o dolasku tajfuna, neki od njih se vraćaju u poslovne prostorije posle više meseci rada na daljinu.

Mere vanrednog stanja na snazi za više od polovine zemlje, uključujući Tokio, završene su juče posle stalnog pada broja novozaraženih poslednjih nedelja što je pomoglo da se smanji pritisak na zdravstveni sistem Japana.

Odlazeći premijer Jošihide Suga zahvalio je narodu na strpljenju i saradnji i pozvao ih da se drže osnovnih antivirusnih mera.

“Još jednom vas molim za saradnju da bi mogli da se vratimo svojim svakodnevnim životima osećajući se bezbedno”, rekao je on.

Japan želi da proširi ekonomoske i društvene aktivnosti dok istovremeno balansira potrebu da se spreči novi talas infekcija sa dolaskom hladnijeg vremena. Zvaničnici kažu da vlada i dalje mora da formira nove privremene bolnice za lečenje kovida-19 i da nastavi sa vakcinacijama da bi se pripremila za mogući novi skok zaraze.

Dnevni broj novozaraženih od srede je pao ispod 1.600 u celoj zemlji, u odnosu na vrhunac od oko 25.000 novozaraženih dnevno sredinom avgusta. Stručnjaci su pripisali pad broja zaraženih napredovanju u vakcinacijama i tome što se ljudi pridržavaju mera distanciranja zabrinuti zbog pritiska na zdravstveni sistem tokom leta.

Oko 59 odsto Japanaca je potpuno vakcinisano. U Japanu je registrovano 1,69 miliona slučajeva i 17.641 smrtni slučaj od kovida-19.