Potpuni kolaps u Hongkongu, doseljenici napuštaju grad, a šta se dešava sa srpskim studentima?

0
Foto: Tanjug/AP

Škole su zatvorene, a saobraćajne mreže su u prekidu četvrti dan zaredom, u kolapsu koji su izazvali masovni, nasilni protesti u Hongkongu. S obzirom na to, veliki broj doseljenika razmatra svoju budućnost u gradu, a veliki broj studenata najavio je da će otići iz Hongkonga.

Studenti iz Francuske, zatražili su od svog konzulata pomoć i posle nekog vremena dobili su mogućnost da se vrate u domovinu, dok su studenti iz Velike Britanije, dobili od svoje zemlje savet da ostanu u svojim domovima, piše Financial Times.

Srpski studenti takođe su zatražili pomoć od ambasade u Kini, ali im je rečeno da konzulat nema sredstva i mogućnost da im pomogne, prenosi N1.

“Ja sam pokušala ambasadu da kontaktiram, nisu mi se javili preko telefona. Poslala sam im mejl takođe, na koji nisu odgovorili, ali koliko sam upućena oni su odgovorili preostalim srpskim studentima koji su im se obratili i otvoreni su rekli kako trenutno nemaju fondova da nam pomognu da napustimo Hongkong. Ali da će pokušati da nam pomognu kako god budu mogli”, rekla je Anđela Janković za N1.

Policija je poslednjih dana sprovela nekoliko racija na fakultetima i tom prilikom je dolazilo do sukoba studenata i organa reda, prenosi Gardijan.

Fakulteti su od strane policije označeni kao mesta na kojima se regrutuju i organizuju demonstranti, a govori se i o tome da se na fakultetima prave molotovljevi kokteli i strele koje se koriste na demonstracijama, a zbog kojih je, navodno, policija bila prinuđena da koristi najjači suzavac.