Potpisan sporazum o nameri da se obnovi avio linija Beograd – Priština, NATO kaže da je to važan korak

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Srbija i Kosovo danas su sa avikompanijom Lufthansa potpisali sporazum koji bi trebalo da omogući obnovu avio linije Beograd –  Priština posle više od 20 godina.

Pismo o namerama potpisano je u američkoj ambasadi u Berlinu, u prisustvu ambasadora SAD i specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela i američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O’ Brajena.

U ime Srbije pismo o namerama je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede Milun Trivunac, a sa kosovske strane generalni direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva Kosova Eset Beriša.  

O’ Brajen je sporazum nazvao “istorijskim”, dodajući da su komercijalne veze “žila kucavica moderne ekonomije”. Na relaciji Beogard-Priština leteće avioni Lufthanzinog prevoznika Eurovings (Eurowings) čiji je predstavnik rekao da će letovi biti obnovljeni pošto Srbija i Kosovo otklone preostale prepreke, prenela je agencija AP.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije danas povodom potpisivanja pisma o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza o ponovnom uspostavljanju avio linije Beograd – Priština da bi ta linija mogla da zaživi “nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije” i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Prema njegovim rečima, zvaničnici iz Beograda će o toj nameri obavestiti i Unmik i Kfor koji su, kako je dodao, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravo je potpisivanje pisma o namerama za ponovno uspostavljanje avio-linije Beograda – Priština kao “važan korak za kretanje građana i proces normalizacije”.

“Ponovno uspostavljanje aviosaobraćaja između Beograda i Prištine može samo da donese dobro”, rekla je danas potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dodajući da je i istakla da se već neko vreme radi na uspostavljanju administativnih i tehničkih uslova.

Stoltenberg: Važan korak

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas nameru aviokomapanija Eurovings i Lufthanza grupe da uspostave direktne letove između Beograda i Prištine, na osnovu pisama o namerama potpisanih danas u Berlinu.

“Ovo je važan korak, koji će omogućiti lakši i brži protok ljudi i roba unutar Zapadnog Balkana”, naveo je Stoltenberg, objavljeno je na sajtu NATO.

U saopštenju se dodaje da komandant Misije Kfora, zadržava ovlašćenja u vazdušnom prostoru iznad Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezvbednosti UN, dok će NATO ostati uključen kroz  dugoročni proces sastanaka o normalizaciji avijacije na Balkanu koji on predvodi.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Сад ће терористи и екстремисти свих боја да нам стижу и авионима.Вероватно, све у духу “малог Шенгена” ?

Comments are closed.