“Postoji zasićenje od proširenja unutar EU, ne zavisi samo od nas…”

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

 (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ulazak u Evropsku uniju više ne zavisi samo od Srbije i da je očigledno da u ovom trenutku ne postoji želja unutar same EU za proširenjem.

“Mi smo napravili veliki napredak, bili smo konstruktivni u dijalogu sa Prištinom i ništa nismo uradili jer postoji političko zasićenje proširenjem u EU”, rekao je Vučić za Juronjuz Srbija (Euronews).

On je izrazio uverenje da Srbija do sledećih predsedničkih može da “obezbedi otvaranje svih poglavlja”.

Istakao je da su poslednje poruke iz Brisela da je Srbija napravila veliki napredak na evropskom putu. Naravno da postoje i zamerke, postoje zamerke i na 90 odsto članica Unije, naveo je on.

Vučić je rekao da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje zavisilo i nije otvorila nijedno poglavlje.

“Zavisilo je od njih da promene ime u Severna Makedonija, da promene ime aerodroma, puteva, spomenika, muzeja, ulica i što im nisu dozvolili”, rekao je.

Vučić je rekao da u EU sada ne postoji želja za proširenjem i pozvao Brisel da ubrza  evropski put ne samo Srbiji, već i Albaniji i Severnoj Makedoniji.

“Te priče kako ne daju Bugarska, Hrvatska ili Rumunija to mačku o rep okačite. Očigledno je da u ovom trenutku ne postoji želja za proširenjem”.

Govoreći o “mini šengenu” Vučić je rekao da je danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevim, dogovoreno da ta inicijatima na samitu u Skoplju 28 i 29 ili 30 jula dobije novo ime.

“Taj projekat je veoma važan, … To je epohalna ideja. Svi koji su se zalagali za ideju ‘Balkan Balkancima’ su stradali jer su velike sile uvek želele podelu među Balkancima, svađajući ih, koristeći prirodne potencijale svih naših zemalja, koristeći sve naše ljudske slabosti, uspevali su da za najmanje novca i na najjeftiniji način izvlače maksimalnu korist za sebe, nas ostavljajući u bedi i nemaštini”, rekao je Vućić.

Istakao je da svi zajedno, Albanija, Severna Makedonija i Srbija treba da razumeju da, bez obzira što su bez obzira što smo na evropskom putu, samo zajedno mogu da urade mnogo više.

1 KOMENTAR

  1. “Постоји засићење” ! Каква демагогија и парола за будале, да им буде лакше. Баш бих волео да видим то “засићење” у случајевима Исланда, Норвешке и Швајцарске ? Као што су два пута “вукли за рукав” Исланд да уђе у ЕУ, уопште не би били “засићени” ни ако би се сутра предомислили. Наравно, Исланђани то занју и знају да то није из љубави према њима, већ искључиво према њиховој риби и још нечему. Такође се сигурно не би осећали “засићеним” ни тренутка ако би им се Швајцарска обратила са истим захтевом. Али су засићени онима са Балкана, јер су ту углавном постигли своје економске циљеве, само им у појединачним случајевима не успева да постигну и све политичке (читај: уцене). Са друге стране, све је очигледније засићење са ЕУ у појединим земљама, тако да је већ време да се траже друге опције. Јер живота има и ван ЕУ. Према томе “усе и у своје… алтернативе”.

Comments are closed.