“Postoji sumnja u autentičnost telegrama Draže Mihailovića kralju Petru”: Nelogičnosti u izveštaju koje su zanimale CIA o Jugoslaviji

Kao i prethodnih dana, donosimo vam odlomke iz istraživačkog teksta Nedeljnika o tome šta se nalazi u tajnim dokumentima CIA o Jugoslaviji. CIA je otvorila najveći deo svoje arhive i za to je posebno značajan januar 2017. Tada je, posle više tužbi i sudskih odluka, počelo javno objavljivanje najveće kolekcije dokumenata te agencije. Valja naglasiti da nisu objavljeni svi dokumenti iz poslednjih 25 godina, već samo oni sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Istraživao Dušan Telesković

0


Amerikanci su, zapravo, bili ti koji su posumnjali u izveštaje Britanaca. Prvi trag lažnih vesti se odnosi na telegrame koje je Draža Mihailović slao kralju Petru u London, a koje je kralj predao američkom obaveštajcu Ulijusu Amosu, šefu OSS-a za Bliski istok. Amos je o tome obavestio direktora OSS-a Vilijama Donovana 26. februara 1943. To pismo, kao i razgovori Amosa sa kraljem Petrom, može se pronaći na 95. strani dokumenta pod šifrom „CIA-RDP13X00001R000100030013-7“.

„Postoji sumnja u autentičnost telegrama Mihailovića kralju Petru koje mi je on predao. Verujem da je nekoliko poruka upućenih od strane Mihailovićevog generalštaba Britancima fabrikovano i da general nije svestan toga“, napisao je Amos Donovanu.

Nedugo zatim su Amerikanci primetili i na terenu čudno ponašanje Britanaca. U jednom od sada dostupnih izveštaja piše da su Britanci sprečavali Amerikance da stupe u kontakt sa četnicima, ali su i lagali o stanju na terenu:

„Po mišljenju mnogih iskusnih posmatrača, mešanje SOE i njihovo dezinformisanje drugih britanskih odeljenja je u velikoj meri odgovorno za trenutnu haotičnu situaciju u Jugoslaviji… Dodatnu sumnju budi nekoliko pokušaja delova SOE da spreče OSS direktan i nezavisan obaveštajni kontakt sa Mihailovićem. Oni su blokirali svaki američki pokušaj o direktnom izveštavanju o stanju u Mihailovićevim oblastima…“, navodi se u jednom od dokumenata.

Amerikanci su zbog toga poslali svoju obaveštajnu misiju kako bi utvrdili ovu, ali i druge nelogičnosti koje su ih zanimale u Jugoslaviji. U jednom od dokumenata se otkriva kako je u stvari došlo do toga da američki obaveštajac stigne u misiju kod Draže Mihailovića, uprkos svim teškoćama. Ispostavlja se da ga je poslao direktno tadašnji šef američkih obaveštajaca.

“Stariji oficir, akreditovan u Mihailovićevom generalštabu, stigao je sigurno u noći 24. septembra 1943, noseći poruku od generala Donovana (u to vreme direktor OSS-a sa sedištem u Vašingtonu), generala ser Maitland-Vilsona (glavnokomandujući britanske komande za Bliski istok) i (jugoslovenskog) kralja Petra Drugog. Znatan deo opreme je izgubljen pri sletanju, jer se razbio kontejner“, kaže se u dokumentu.

CEO TEKST ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja