Amerikanci su, zapravo, bili ti koji su posumnjali u izveštaje Britanaca. Prvi trag lažnih vesti se odnosi na telegrame koje je Draža Mihailović slao kralju Petru u London, a koje je kralj predao američkom obaveštajcu Ulijusu Amosu, šefu OSS-a za Bliski istok. Amos je o tome obavestio direktora OSS-a Vilijama Donovana 26. februara 1943. To pismo, kao i razgovori Amosa sa kraljem Petrom, može se pronaći na 95. strani dokumenta pod šifrom „CIA-RDP13X00001R000100030013-7“.

„Postoji sumnja u autentičnost telegrama Mihailovića kralju Petru koje mi je on predao. Verujem da je nekoliko poruka upućenih od strane Mihailovićevog generalštaba Britancima fabrikovano i da general nije svestan toga“, napisao je Amos Donovanu.

Nedugo zatim su Amerikanci primetili i na terenu čudno ponašanje Britanaca. U jednom od sada dostupnih izveštaja piše da su Britanci sprečavali Amerikance da stupe u kontakt sa četnicima, ali su i lagali o stanju na terenu:

„Po mišljenju mnogih iskusnih posmatrača, mešanje SOE i njihovo dezinformisanje drugih britanskih odeljenja je u velikoj meri odgovorno za trenutnu haotičnu situaciju u Jugoslaviji… Dodatnu sumnju budi nekoliko pokušaja delova SOE da spreče OSS direktan i nezavisan obaveštajni kontakt sa Mihailovićem. Oni su blokirali svaki američki pokušaj o direktnom izveštavanju o stanju u Mihailovićevim oblastima…“, navodi se u jednom od dokumenata.

Amerikanci su zbog toga poslali svoju obaveštajnu misiju kako bi utvrdili ovu, ali i druge nelogičnosti koje su ih zanimale u Jugoslaviji. U jednom od dokumenata se otkriva kako je u stvari došlo do toga da američki obaveštajac stigne u misiju kod Draže Mihailovića, uprkos svim teškoćama. Ispostavlja se da ga je poslao direktno tadašnji šef američkih obaveštajaca.

„Stariji oficir, akreditovan u Mihailovićevom generalštabu, stigao je sigurno u noći 24. septembra 1943, noseći poruku od generala Donovana (u to vreme direktor OSS-a sa sedištem u Vašingtonu), generala ser Maitland-Vilsona (glavnokomandujući britanske komande za Bliski istok) i (jugoslovenskog) kralja Petra Drugog. Znatan deo opreme je izgubljen pri sletanju, jer se razbio kontejner“, kaže se u dokumentu.

CEO TEKST ČITAJTE U PRAZNIČNOM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. APRILA.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. maja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.