Postoji li “idealna grupa”, koga bi valjalo izbeći: Srbija od 18 časova saznaje rivale za Mundijal u Kataru

0
EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

Malo je tako važnih fudbalskih dana u četvorogodišnjem ciklusu, kao što je dan žreba za grupe na Mundijalu koji se čeka. Svetsko prvenstvo u fudbalu će biti u zimu – kad mu vreme nije – ali euforija koja vlada (zbog one utakmice u Lisabonu kada je obezbeđen plasman) uprkos nedavnom porazu od Danske, čini se da ljubitelji fudbala, njeni kreatori, osećaju kao da je prvenstvo za dva meseca.

Ne, još uvek nećemo panično skupljati sličice da nas ne pretekne poečtak prvenstva, ali će danas, nakon 20 časova (po našem vremenu) ili nešto malo pre toga, građani ne 32 države kao obično, već gotovo 40 država krenuti da razvijaju scenarije o tome koliko će bodova biti dovoljno za prolazak grupe, s kim bi kako trebalo igrati i sa kim se naša grupa ukršta.

Ovaj put gotovo 40 jer kao nikada do sada još uvek nisu poznate tri reprezentacije koje će ići na Mundijal. Razloga je više, od političkih, nesportskih, do fudbalskih, a svi putnici za Katar biće poznati u junu.

Bez ozbira na to, danas će biti određen raspored grupa, a ako ovu vest niste preskočili i ako ste znali da je danas žreba, nema šanse da makar jednom niste od jutros sa nekim spomenuli sa kim bi bilo dobro da igramo i koga da izbegnemo.

Raspored reprezentacija po šeširima

Prvi šešir: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija i Portugalija.

Drugi šešir: Meksiko, Holandija, Danska, Nemačka, Urugvaj, Švajcarska, SAD i Hrvatska.

Treći šešir: Senegal, Iran, Japan, Srbija, Maroko, Poljska, Južna Koreja i Tunis.

Četvrti šešir: Kanada, Kamerun, Gana, Saudijska Arabija, Ekvador i pobednici preostala tri baraža: Peru – Australija/UAE, Kostarika – Novi Zeland i Vels – Ukrajina/Škotska.

Koga bi onda bilo idealno da izvučemo, a koga bi trebalo da se klonimo?

Najbolji i najgori scenario

Kada Lotar Mateus, Džej Džej Okoča, Rabah Mađer, Adel Ahmed Malalah, Ali Daje, Tim Kejhil i Bora Milutinović krenu da vrte kuglice jedino je sigurno da će se svi u Srbiji složiti da bi najbolja opcija za Orlove bio Katar.

Iako je to domaćin prvenstva, a u toj zemlji je svašta moguće, to je ubedljivo najslabija reprezentacija u prvom šeširu. Neuporedivo slabija.

Ipak postoje nesuglasice koga bi bilo dobro dobiti na žrebu, a koga ne bi.

Pošto reprezentacije koje su sa istog kontinenta ne mogu da budu u istoj grupi, mimo Evrope (dve evropske najviše po grupi), pored domaćina Srbija ne bi mogla da igra i sa Saudijskom Arabijom, kako mnogi priželjkuju.

Ipak, taj četvrti šešir ne deluje toliko strašno kako se predstavlja, po

Možda bi Ekvador u tom slučaju bio najlakši protivnik Srbije.

Ostaje drugi šešir u kome bi Srbija verovatno trebalo da priželjkuje Sjedinjene Američke Države ili Meksiko.

Dakle, najlakša grupa za Srbiju bi mogla da bude: Katar, SAD i Ekvador.

Sa druge strane, mnogo je duža lista onih kojih bi trebalo da se klonimo.

Iz prvog šešira verovatno ne bismo voleli bilo koga. Portugal smo dva puta pobedili (jednom jer nije prešla liniju hehe, drugi put u Lisabonu), Francuska, Španija, Engleska su uvek teški protivnici, šta tek reći za Brazil ili Argentinu.

Naš izbor najtežeg rivala iz prvog šešira bi bio Portugal, tim koji ume da igra turnire i tim koji je željan da nam se osveti. Možda bi baš Argentina mogla da bude prilika za Piksijevu osvetu.

Drugi šešir je mnogo nezgodniji nego što se često govori, a najteži rivali su Holandija, Danska, Nemačka i Urugvaj.

Postoji konsenzus svakako – malo ko želi Nemce.

Iz poslednjeg šešira, prisećajući se starih dana nekih reprezentacija, mnogi se pribojavaju Kameruna ili Gane, ali bi za Srbiju verovatno najteža opcija bila da (ako iz prva dva šešira ne dobije evropske rivale), pobednik evropskog žreba dospe u našu grupu. To ne garantuje ulogu favorita ni u odnosu na četvrti šešir jer su u opticaju Vels, nezgodna turnirska ekipa, Ukrajina, zemlja u ratu koja bi imala neverovatnu energiju i Škotska, odličan tim koji nam je već zagorčao život.

Ako evropski predstavnik iz četvrtog šešira ne bude u opticaju, najteži rival iz tog dela žreba mogao da bude pobednik baraža u kom su Peru i Australija (ako uzmemo u obzir da će Kenguri proći UAE).