“Postoji jedna osoba sa koronom”: Prvi slučaj zaraze u olimpijskom selu u Tokiju…

0

(Beta-AFP) – Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da je u olimpijskom selu zabeležen slučaj zaraze koronavirusom.

“Postoji jedna osoba u selu. To je prvi registrovani slučaj, i otkriven je prilikom dolaska”, rekao je portparol komiteta zaduženog za organizaciju Igara, ne precizirajući da li je reč o sportisti ili članu stručnog štaba, kao ni iz koje zemlje zaražena osoba dolazi.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da budu održane od 23. jula do 8. avgusta, pošto su zbog pandemije pomerene za godinu dana, i u Japanu su uvedene stroge mere da bi do njih moglo doći.

“Činimo sve što možemo da bismo sprečili širenje koronavirusa. Ako dođe do zaražavanja, imamo plan za odgovor”, rekla je predsednica organizacionog komiteta Seiko Hašimoto.

Manje od nedelju dana do ceremonije otvaranja Igara, Tokio nije u slavljeničkom raspoloženju pošto broj zaraženih koronavirusom nastavlja da raste a vanredna situacija je uvedena u ponedeljak i trajaće do 22. avgusta.

Skoro sva olimpijska nadmetanja biće održana iza zatvorenih vrata a desetine hiljada učesnika, od sportista i sudija do stranih novinara, podvrgnute su strogim ograničenjima.

Te mere ne zadovoljavaju lokalno stanovništvo, budući da je u Tokiju prethodnih dana potvrđivano skoro 1.300 novih slučajeva korone dnevno.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah u četvrtak je izjavio da mere daju rezultate i da svi timovi poštuju i podržavaju propise.