“Postoje poteškoće, ali nam građani svojim izborom nisu ostavili mnogo prostora…”: Da li postoji kamen spoticanja između Kurtija i Mustafe u formiranju vlade?

0
Profimedia

Nakon šestooktobarskih izbora na Kosovu i Metohiju, Aljbin Kurti se prometnuo u glavnog kandidata za predsednika kosovske vlade i od početka je najavljivano da će vladu formirati sa partijom Ise Mustafe.

Kurti je u opširnom intervjuu za Dojče vele, na albanskom jeziku, rekao da je optimista i da veruje da će “obostranim poverenjem i posebno velikom željom za promenama na Kosovu” prevazići poteškoće koje “definitivno postoje”.

Glavni kamen spoticanja oko formiranja buduće kosovske vlasti je pozicija kosovskog predsednika, nakon što aktuelnom, Hašimu Tačiju, istekne mandat, prenosi B92.

“Pregovori o podeli odgovornosti u izvršnoj vlasti počeli su kasno, nakon potvrđivanja rezultata, što je kasnilo različitim brojevima i brojkama. Sada smo na mestu gde završavamo pregovore o vladi. Optimista sam. Postoje poteškoće, postoje i izazovi, ali kada su se gradjani 6. oktobra izjasnili, napravili su neku vrstu izbora koji nam nije ostavio više prostora”, rekao je Kurti i dodao da “opcije za drugačiju matematiku ne postoje”.

Iako, kako je rekao, njegovoj stranci automatski pripada i mesto predsednika parlamenta, spremni su i o tome da pregovaraju.

A kada jej reč o kosovskom predsedinku, Kurti kaže da će to pitanje biti u okviru njihovog mandata.