“Postoje kazne za one koji se ne vakcinišu protiv gripa…”

11
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković gostovao je jutros u Novom danu TV N1 gde je, između ostalog, rekao i da postoje zakonske sankcije za one koji se ne vakcinišu protiv gripa, budući da je obavezno.

“Obavezna vakcinacija podrazumeva i zakonske sankcije za one koji se ne vakcinišu, ali naglasak nije na kažnjavanju, nego na našoj obavezi da se zaštitimo. Rizične grupe su starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, deca i trudnice… Ne znači da osobama koje nisu u rizičnoj grupi, da im nije preporučeno da se zaštite, svako ko je zaštićen neće moći da prenese bolest nekom drugom”, kaže on.

Govoreći o situaciji sa koronavirusom, Janković je rekao da trenutno “Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine”, ali da svuda postoji potencijal prenošenja virusa.

“Svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje”, kaže on.

“Vidimo da zemlje u okruženju imaju veći broj novozaraženih na dnevnom nivou, što zbog unosa, što zbog toga što virus nije ni išćšezao potpuno, i postoji mogućnost da dođe do porasta, mi činimo sve da ostane umeren”, rekao je Janković, dodajući da je situacija još uvek povoljna.

Jesenji period je, kaže, inače pogodnija sezona za prenošenje respiratornih infekcija.

“Beograd ima više novoobolelih dnevno nego ostale sredine, međutim, svuda postoji potencijal prenošenja virusa i svuda se može stvoriti žarište ako se ne vodi računa o tome. Suština je da se brzo reaguje”, kaže on.

Govoreći o merama koje su preduzete na početku epidemije u Srbiji, kaže da su one u samom početku zaista zaštitile veliki broj života.

“Ali, tako živeti godinama, godinu najmanje, nije moguće, jer i društveni i ekonomski i psihološki faktori ne dopuštaju da živimo zaključani toliko dugo”, kaže.

Cilj stručnjaka je, dodaje, da ugrade zaštitne mere što više u životne tokove.

“U praksi to znači nođenje maske, držanje distance, higijena, dezinfekcija, izbegavanje kontakata i većih okupljanja… Nijedna odluka u vezi sa pandemijom nije zacrtana odluka, sve se donose u skladu sa situacijom”, kaže Janković.

11 KOMENTARA

  1. Cini mi se, da međunarodni zakon , ciji je potpisnik i Srbija, zabranjuje prisilno vakcinisanje građanstva

  2. Ahaaaaaaaaaaaa. S obzirom da se ni Vi gospodo “doktori” ne pridržavate zakona i propisa, da li mislite da će to raditi ostali ?

  3. Komentariši:sta bre pricate ja otiso u ambulantu hteo sam da se vakcinisem protiv gripa rekli su da izadjem napolje

  4. Не саветујем примену рестриктивних мера, ако нећете насиље на улицама.

  5. Igrajte se… zakacice te nekog ko nema sta da izgubi.. zar ovaj vakcinisan moze da se razboli?

Comments are closed.