“Pošto rukovodstvo firme ne postoji i pošto su to manekeni sa interneta, šta još treba da se desi…?”: Jerkov kaže da je Šarčević dužan da proveri prodaju Megatrenda

0
Foto: Tanjug

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov ocenila je da je ministar prosvete Mladen Šarčević “dužan” da pokrene postupak provere prodaje Univerziteta Megatrend, navodeći da “nije u pitanju samo prodaja jednog privatnog univerziteta, već skandal koji nanosi štetu celokupom visokoobrazovnom sistemu u Srbiji”, preneo je N1.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je ministar “dužan da kaže do kakvih još skandaloznih saznanja o prodaji Univerziteta Megatrend treba da se dođe da bi se ministarstvo uključilo i počelo da radi svoj posao”.

“Nakon što je ustanovljeno da rukovodstvo firme koju predstavlja novi vlasnik ne postoji i da su u pitanju manekeni sa interneta, kao i nakon izjava vlasnika da iza njega stoji država, sada je iznenada nestala i internet stranica ove navodno nemačke firme, koja je inače služila za prodaju štampača. Šta još treba da se sazna da bi ministar prestao da zloupotrebljava institucije, štiti svoje stranačke pajtose, lažne doktore, lažne kupce i njihov više nego sumnjiv kapital”, upitala je Aleksandra Jerkov, a prenela DS.

Navodeći da je Megatrend najveći privatni univerzitet u Srbiji, ona je ocenila da je “broj afera koje prolaze bez ikakve reakcije nadležnih organa više nego zabrinjavajući”.

“Budući da je Nacionalno akreditaciono telo, inače potpuno pod kontrolom ministra, već pokazalo na slučajevima protivzakonitog zapošljavanja Orlića, Martinovića i drugih funkcionera SNS u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji da nema nikakvu nameru da radi ono što im je zakonska obaveza, ministar Šarčević je dužan da pokrene postupak provere. Sve drugo značiće direktnu podršku i umešanost ministra u ovaj sumnjivi, sramni i apsurdni posao”, navela je Aleksandra Jerkov.

Novi vlasnik i v.d. rektora Univerziteta Megatrend Dejan Đorđević prethodno je regovao povodom sumnji da je on stvarni kupac Megatrend univerziteta i tvrdnji da je reč o fantomskoj prodaji.

U otvorenom pismu je naveo da je reč o neistinama i kreiranoj aferi koja može naneti nenadoknadivu štetu, pre svega, studentima i zaposlenima u toj obrazovnoj ustanovi.

Đorđević je naveo da nema ”nikakvih istinitih saznanja” o transakciji i njegovom ulaganju u Megatrend univerzitet.

Đorđević se pita kome smeta to što on želi da svoje iskustvo primeni u Srbiji gde je, kako navodi, rođen i dodaje da je kapital je sticao u Nemačkoj, i da njegov i kapital konzorcijuma nemačkih investitora, koje on predstavlja, ima čisto poreklo.