“Postignuta je saglasnost oko Temeljnog ugovora, još da se ispoštuju procedure”: Patrijarh Porfirije posle razgovora sa Dritanom Abazovićem

1
(BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica)

Patrijarh Porfirije primio je danas u Patrijaršiji premijera Crne Gore Dritana Abazovića koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

“Ušli smo u fazu u kojoj mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, sa tim što mora da se ispoštuju procedure, da ga Sinod prihvati, i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja što bi mogla da bude kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i naše crkve”, kazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je Abazovića dočekao u Patrijaršiji nešto posle 11.00 časova.

“Zaključili smo da kao i svim državama gde naša crkva postoji, da je važno da odnos između države i crkve bude regulisan ugovorom. Da se njime regulišu i obaveze države prema crkvi i crkve prema državi. Ugovor o kojem je reč počeo je da se piše 2012. godine i evo ušli smo u završnu fazu i mogu da kažem da je postugnuta saglasnit oko temeljnog ugovora sa tim što mora da se ispoštuju procedure, da Sinod prihvati i onda ćemo pristušpiti dogovoru oko datuma potpsivanja što bi mogla da bude kruna na normaliziju odnoa između države Crne Gore i naše crkve”, kazao je patrijarh Porfirije i najavio da će on biti jedan od potpisnika, preneo je Blic.

Abazović je istakao da želi da se ovo pitanje završi “na najbolji mogući način”.

“Ukazaće se poštovanje prema SPC i prema državi koja je sekularno uređena i koja ne ulazi u stvari bilo koje verske zajednice. Atmosfera treba da bude potpuno OK”, kazao je Abazović.

Vreme je da krenemo drugačije, i da krenemo ka pomirenju i saradnji, istakao je Abazović.

Protest u Podgorici

Grupa građana Crne Gore okupila se danas ispred zgrade Vlade u Podgorici kako bi izrazila nezadovoljstvo povodom objavljene radne verzije Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Demonstranti su pozvali partije “koje baštine crnogorske vrednosti”, a ušle su u vladu ili je podržavaju, da izađu na ulicu i da u parlamentu iniciraju izglasavanje nepoverenja premijeru Dritanu Abazoviću. Novi protest zakazan je za ponedeljak uveče.

Okupljeni skandiraju “Crnu Goru ne priznaju, spremaju je za izdaju”.

Građanska aktivistkinja Tanja Pavićević pročitala je proglas u kojem se navodi da građani iskazuju oštro protivljenje nameri Vlade Crne Gore da sa SPC potpiše nedavno predstavljeni Temeljni ugovor.

“Taj čin bi za sve nas predstavljao akt nacionalne izdaje jer ono što je navedeno u tekstu navodno usaglašenog Ugovora prevazilazi sve što je od istinskog interesa i značaja za stvarni, svakodnevni život vernika i sveštenstva jedne verske zajednice i predstavlja ozbiljnu manipulaciju koja može trajno narušiti političke, građanske i međuetničke odnose u Crnoj Gori”, navodi se u proglasu.

Pavićević je dodala da je namera da se tekstom Ugovora predstavi da je Crnu Goru stvorila i održala SPC koja na taj način polaže pravo na njeno gotovo kompletno istorijsko i duhovno nasleđe, uključujući pravo da usmerava i njen dalji sveukupni razvoj.

Abazović je danas u Beogradu razgovarao sa patrijarhom SPC Porfirijem koji je posle sastanka u Patrijaršiji saopštio da je postignuta saglasnost oko teksta Temeljnog ugovora. Abazović je najavio da će Ugovor biti potpisan u Crnoj Gori.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora obaviće se u Crnoj Gori u terminu kada se dogovorimo. Nikakve nema presije i žurbe. Atmosfera treba da bude potpuno okej”, kazao je Abazović.

Abazović se juče sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

Pre sastanka sa patrijarhom, Abazović se jutros video i sa privrednicima Srbije i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

1 KOMENTAR

  1. Ако сагласност на још једну аутокефалност није дата, ово би могао бити заиста успешан договор.

Comments are closed.