Abazović: “Razumem da u Crnoj Gori postoje stavovi koji su suprotni, postoje kritike. Mi moramo da idemo drugačijim putem”

0
(BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica)

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izrazio je danas nadu da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti završeno “na najbolji mogući način” i da će Vlada Crne Gore dati svoj doprinos.

“Želim da se ovo pitanje završi na najbolji mogući način i pokušaćemo da damo doprinos tome. Očekujem da ako sve prodje kako treba, ne želim ništa da prejudiciram, i to pitanje bude stavljeno ‘ad akta’ na najbolji mogući način”, izjavio je Abazović posle sastanka sa srpskim patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji u Beogradu.

Dodao je da će Temeljni ugovor biti potpisan u Crnoj Gori, a da datum tek treba da bude dogovoren.

“Razumem da u Crnoj Gori postoje stavovi koji su suprotni, postoje kritike. Želim da iskažem u ime Vlade da mi moramo da idemo drugačijim putem. Put gde su svi nezadovoljni, gde su stalno tendencije stvaranja podela, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada tome neće davati doprinos”, naveo je.

Put koji vodi ka progresu, rekao je, je put u kome će svi poštovati zakone, Ustav, medjunarodno pravo i načelo odvojenosti verskih zajednica od države.

Dodao je da “svako treba da radi svoj posao” i da crkva i država ne treba medjusobno da se mešaju u unutrašnja pitanja.

Odnose Crne Gore i Srbije opterećuje nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što su tačke sporenja i unutar same crnogorske vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Abazovićev kabinet je ranije saopštio da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) uskladile Nacrt Temeljnog ugovora.

Taj dokument predviđa da Vlada Crne Gore potpiše Temeljnji ugovor sa Svetim arhijerejskim sinоdom SPC.

U Nacrtu se navodi da država Crna Gora priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i da jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države.

Ostavljena je i mogućnost uvođenja veronauke u školama.