“Do sledećeg proleća neće biti Bosne i Hercegovine…”

0
Foto: Profimedia

“Što god oni da uradi, sada moraju znati da su postavili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi to nećemo dopustiti, ovo je crvena linija i prešli su je”, rekao je za Večernji list srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

Na dogovoreni intervju za BiH izdanje Večernjeg listsrpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik došao je pravo sa sastanka na kojem su svi srpski politički predstavnici doneli zaključak da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka na državnoj razini dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, a u kojem više neće biti stranaca.

“Tendenciozno se u Ustavnom sudu BiH donose protivdejtonske odluke protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Odlučili smo obustaviti odlučivanje o svim odlukama u zajedničkim institucijama dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem više neće biti stranci. Narodna skupština u ponedeljak će doneti taj zaključak i o tome smo postigli konsenzus”, rekao je Dodik na početku intervjua.

Objasnio je da je “pređena crvena linija”.

“Što god oni napravili, sad moraju znati da su postavili startnu poziciju za samostalnost Republike Srpske. Mi to nećemo dopustiti, ovo je crvena linija koja je pređena. Ustav BiH jasno je i izričito propisao nadležnosti BiH, a nigde ne piše da je imovina u toj nadležnosti. I Ustavni sud BiH, promovirajući politiku Sarajeva o centralizaciji BiH, bez bilo kakvog ustavnog uporišta donosi takve odluke. Zašto bismo onda mi ovde čekali bilo šta”, rekao je Dodik.

Dodao je da ne očekuje uticaj međunarodne zajednice.

“I ne očekujem da se međunarodna zajednica tu petlja, kao što se nije petljala ni u donošenje nezakonitih odluka Ustavnog suda BiH. Od njih se ovde stvara božanstvo, a ja sam slušao prie nekoliko mjeseci u Sarajevu kako oni plaćaju sudije Ustavnog suda, daju im novac. Ja nemam dokaze za to, ali postoji priča u Sarajevu o tome. I onda se donese ovakva odluka i šta drugo čovek da pomisli…”

Na pitanje da prokomentariše odluku da se usprotivi dolasku Mila Đukanovića u BiH, Dodik je vrlo samouveren.

“Mislim da je to bila racionalna odluka. Crna Gora postoji kao država i to niko ne spori, ali imajući u vidu da ja pripadam narodu čijoj se crkvi uzurpira imovina i prava u Crnoj Gori, zašto bih ja davao važnost toj poseti. I dalje mislim da nije trenutak za to”, zaključio je Dodik.