“Postavili smo narko mafiju na vlast na Kosovu, ratovali protiv Srba…”: Trampov kandidat za ambasadora u Nemačkoj i nepopularne izjave

0

Nakon što je Ričard Grenel prestao da obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj, predsednik SAD Donald Tramp predložio je penzionisanog generala Daglasa Mekgregora za novog ambasadora.

Odlikovani general američke vojske, koji je najpoznatiji po svom angažovanju u vojnoj operaciji Pustinjska oluja, o čemu je pisao i knjigu, često je optužavan za, blago rečeno nepopularne izjave, na ivici političke korektnosti.

Jedna od njegovih izjava koje su privukle pažnju je i ona o američkom uključivanju u rat na Kosovu i Metohiji.

Voditelj mu je postavio pitanje “kako je dođavola Osama bin Laden od američkog čoveka postao američki neprijatelj”, a Mekgregor je spomenuo “odluku Klintonove administracije” da se uključi u rat na KiM, čime su se “makar prividno sprijateljili sa delom muslimanskog sveta”.

“Mi smo se uključili u rat na Kosovu na strani muslimana. Ratovali smo protiv Srba, protiv pravoslavnih Srba, a postavili smo narko mafiju na vlast i sve smo to nazvali velikim uspehom za demokratiju”, rekao je Mekgregor i dodao:

“Ti ljudi nikada nisu bili i nikada neće biti naši prijatelji. Govorim o sunitima, oni su prema SAD neprijateljski raspoloženi i to se neće promeniti”.

Ta njegova izjava je privukla veliku pažnju, a preneli su je i CNN i Vošington post.