“Poslednji ples” u dresu Srbije: Sonja Vasić i Jelena Bruks završile reprezentativnu karijeru, kapitenka i igračku…

0

Sonja Vasić i Jelena Bruks završile su reprezentativnu karijeru, dok je Sonja, koja je zajedno sa vaterpolistom Filipom Filipović nosila zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju, ujedno i završila profesionalnu košarkašku karijeru.

Sonja i Jelena, nažalost, nisu uspele da se oproste od dresa Srbije osvojenom medaljom u Tokiju, pošto su košarkašice poražene u meču za bronzu od Francuske 76:91.

Vasićeva karijeru završava sa bronzanom medaljom sa Olimpijskih igara u Riju, bronzanom medaljom sa Evropskog prvenstva i dva zlata sa Evropskog prvenstva. Na poslednjem Evropskom prvenstvu, kada je Srbija opet postala šampion Evrope, Sonja je bila MVP turnira. Igrala je u ženskoj NBA ligi za Čikago Skaj i Feniks Merkuri, u Evropi za Crvenu zvezdu, Barselonu, Burg, moskovski Spartak, USK Prag, Dinamo Kursk i Đironu. Tri puta je bila u prvoj petorci Evropskog prvenstva, bila je najbolja mlada košarkašica Evrope i tri puta šampion Evrope na klupskom nivou.

Sonja Vasić je rekla da nema za čime da žali na kraju igračke karijere i istakla da je njena generacija uradila mnogo za žensku košarku u Srbiji.

“Jako emotivan dan. Nismo završili kao što smo se nadali. Hteli smo da obradujemo Srbiju još jednom medaljom, ali nažalost nismo uspeli”, rekla je Vasić, prenosi Olimpijski komitet Srbije.

“Naša misija je u proteklim godinama bila mnogo veća, mislim da smo mnogo uradili za žensku košarku u Srbiji, pored svih osvojenih medalja. Nemam za čime da žalim na kraju karijere”, rekla je Vasić.

Ona je navela da je “definitivno najteže osvojiti četvrto mesto”.

“Ali, nema na čemu da nas bude sramota. Ovoga leta smo osvojili i Evropsko prvenstvo, učinili već mnogo. Ponosna sam i bila je velika čast za mene da budem deo ove ekipe”, istakla je Sonja Vasić.

Kapiten Jelena Bruks je kao i Sonja dva puta bila evropski šampion sa Srbijom, 2015. i 2021. godine. Na poslednjem Evropskom prvenstvu je kao kapiten podigla trofej. Osvojila je i bronzu u Riju 2016. godine. Proglašena je 2017. za najbolju srpsku košarkašicu. Bruks će, ipak, i dalje igrati klupsku košarku jer je na proleće produžila saradnju sa mađarskim Šopronom.

Jelena Bruks je rekla da joj je bila čast što bila deo nacionalnog tima i istakla da se nada da će buduće generacije nastaviti ono što je započela njena.

“Bila mi je čast i zadovoljstvo da budem deo ovog tima”, rekla je Bruks posle poraza od Francuske u borbi za bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju i svoje poslednje utakmice u dresu reprezentacije.

“Ponosna sam što sam iz Srbije i ženska košarkaška reprezentacija Srbije će u meni uvek imati najvećeg navijača. Nadam se da će devojke koje će nositi dres Srbije u budućnosti moći da nastave sve ono što smo mi započeli”, zaključila je Bruks.