Poslednje obraćanje Kuoma kao guvernera Njujorka: “Istraga nepravedna, znate me – ja sam borac”

0

(Beta) – Odlazeći guverner Njujorka Endru Kuomo požalio se u poslednjem obraćanju na toj funkciji na, kako je rekao, “nepravednost državne istrage” koja je zaključila da je seksualno uznemiravao žene koje su radile za njega.

Nakon što su dve žene javno istupile sa izveštajima o uznemiravanju, Kuomo je u martu prosledio pritužbe generalnoj tužiteljki Njujorka Leticiji Džejms, kako zakon nalaže, a ona je potom angažovala dva advokata da spovedu istragu, navodi Radio Slobodna Evropa.

Petomesečna istraga pokazala je da je Kuomo seksualno uznemiravao 11 žena, kršeći savezne i državne zakone, stvarajući “klimu straha” u svojoj kancelariji, izjavila je državna tužiteljka nakon istrage.

“Znate me: ja sam borac, i moj instinkt je da se borim protiv ovoga, jer po meni, to je nefer i nepravedno”, rekao je Kuomo u ranije snimljenom govoru koji je emitovan u ponedeljak ali, kako je rekao, odlučio je da to ne učini, jer “produžavanje ove situacije može izazvati samo paralizu vlade”.

Nakon izveštaja Kuomo je odlučno negirao optužbe i odbijao pozive da podnese ostavku. No, kako je postojala mogućnost opoziva od državnih zastupnika, on je 10. avgusta najavio da daje ostavku i da će odstupiti dve sedmice kasnije.

Njegova najstarija pomoćnica Melisa DeRosa rekla je u izjavi da Kuomo nema “interesa da se ponovo kandiduje”.

Kuomo, sin Marija Kuoma koji je bio guverner Njujorka tri puta, prvi put je izabran 2010. godine.

U svom 15-minutnom obraćanju Kuomo je rekao da su neki od njegovih najponosnijih momenata u kancelariji uključivali potpisivanje zakona o istospolnim brakovima i zakona o minimalnoj plati od 15 dolara.

“Nismo uspeli da uradimo sve što smo želeli, pa čak ni sve što je trebalo da uradimo, i nismo uvek uspjeli da uradimo ispravno”, rekao je Kuomo. “Ali želim da znate, od srca, svaki dan sam se maksimalno trudio”.

Najmanje pet državnih tužilaca zatražilo je informacije od Džejms u čijem je izveštaju zaključeno da je Kuomo prekršio savezne i državne zakone ljubeći, dodirujući ili neprimerno komentarišući barem 11 žena.

U nekim slučajevima, Kuomo je izrazio žaljenje zato što je činio da se mlade žene osećaju neugodno, pripisujući to generacijskim razlikama i talijansko-američkom odgoju. Porekao je krivične radnje.

Njega će zamenit Kejti Hočul koja će postati prva žena na čelu Njujorka. Obećala je da će promeniti stil, rekavši da je niko neće optužiti, kao što je tužilac optužio Kuoma, za stvaranje “lošeg radnog okruženja”.