Posle upada navijača na teren Old Traforda odložen engleski derbi: Efekti Superlige u Mančesteru

0
Credit line: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Navijači fudbalskog kluba Mančester junajted upali su danas na stadion i ušli na teren Old Traforda, u znak protesta protiv vlasnika kluba, porodice Glejzer.

Sve je počelo ispred hotela u kome su igrači Olea Gunara Solskjera mirno čekali derbi sa Liverpulom, a bes se ubrzo preneo na ulice, sve do Old Traforda.

Vrhunac je predstavljao proboj policijskog kordona i ulazak na igralište čuvenog stadiona, lomljenje inventara (vrata, korner zastavica, sedišta na klupi za rezerve), paljenje baklji…

Obezbeđenje je ubrzo izbacilo navijače, koji su ljuti zbog uloge kluba u osnivanju evropske Superlige. Takođe, nekoliko stotina navijača protestovalo je i ispred hotela u kome su smešteni igrači.

Posle više od sat vremena većanja i sastanka na stadionu, doneta je zvanično odluka da se utakmica Junajteda i Liverpula pomeri za neki drugi dan i termin jer jednostavno sada nije moguće da se susret odigra uprkos tome što su izgrednici napustili stadion.

Mančester junajted je objavio zvanično saopštenje u kojem se ističe da postoje bezbednosni rizici da bi učesnici susreta mogli da budu ozbiljno ugroženi u slučaju da utakmica počne!

“Posle razgovora sa policijom, Premijer ligom, lokalnim vlastima i čelnicima kluba, meč između Mančester junajteda i Liverpula je odložen zbog opasnosti od novih nereda. Postoje bezbednosni rizici, sada moramo da obavimo razgovore sa Premijer ligom kako bismo odredili novi datum za odigravanje utakmice“, stoji u poruci Mančester junajteda:

“Naši navijači su strastveni po pitanju budućnosti kluba, svesni smo toga da svako mora da ima slobodu i pravo slobodnog mišljenja, ali na miran način. Jako nam je žao zbog svih problema koji su se dogodili na stadionu i što je ekipa sada izbačena iz ritma, žao nam je i zbog drugih navijača, zaposlenih ljudi u klubu i članova policije koji su dovedeni u opasnsot. Zahvaljujemo se policijskim snagama na podršci koju su nam dali kako bismo razrešili ovu situaciju“.

Prema izveštajima svedoka sa lica mesta, policijski helikopteri kruže oko stadiona i hotela gde su smešteni igrači oba tima zbog nekoliko grupa huligana koji su se okupili ispred Old Traforda i mesta odakle je autobusi trebalo da krenu prema konačnom odredištu. Problem je nastao u tome što su huligani prebacili nerede na gradske ulice oko stadiona pošto su rasterani sa stadiona, zbog čega je maršruta kojim je bilo planirano da autobusi idu bila kompromitovana.