Posle Tvitera i YouTube će “zaratiti” sa Trampom: Ukidaju se dezinformacije o izborima u SAD

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – JuTjub (YouTube) od danas uklanja sav sadržaj u kojem se tvrdi da su “masovne prevare ili greške” dovele do promene rezultata predsedničkih izbora održanih 3. novembra u SAD, saopštila je uprava te platforme.

Kritičari JuTjuba već dugo pozivaju tu kompaniju da prestane da prima video snimke sa dezinformacijama o američkim izborima jer potkopavaju poverenje u izborne rezultate. 

“Dovoljno je država potvrdilo svoje izborne rezultate da bi se odredio izabrani predsednik. Iz tog razloga ćemo početi da uklanjamo sav sadržaj objavljen od danas i nadalje koji obmanjuje ljude tvrdnjama o masovnim prevarama ili greškama koje menjaju ishod američkih predsedničkih izbora 2020”, navela je uprava JuTjuba. 

Kalifornijska kompanija dodala da je ta politika u skladu sa politikom koju je primenjivala na prethodnim američkim predsedničkim izborima. 

Video snimci koji tvrde da je predsednički kandidat pobedio zahvaljujući “masovnim softverskim greškama ili greškama u brojanju glasova biće povučeni”, navodi se u saopštenju. 

“Novinarski snimci ili oni koji uzražavaju mišljenja o tim temama ćemo ostaviti ako sadrže određeni obrazovni, dokumentarni, naučni ili umetnički kontekst”, dodala je uprava JuTjuba.