Ubedljivom većinom glasova članova Glavnog odbora Demokratske stranke (GO DS) usvojen je Izveštaj predsednika stranke Zorana Lutovca.

„Uspeli smo da odbranimo DS od Aleksandra Vučića, da ostanemo u bojkotu izbora i nastavimo reformu stranke“, rekao je Lutovac.

“Hvala demokrate što ste odbranili bojkot. Demokrate i demokratkinje su održale reč. Nastavljavamo sa reformamam stranke, nastavljamo da gradimo Srbiju kakvu želimo”, dodao je Lutovac.

Pobedu struje koju predvodi Lutovac je proglasila potpredsednica DS Dragana Rakić. Glasanje su ispratili i zvižduci, kao i uzvici „pobeda, pobeda“.

Posle glasanja data je pauza od 15 minuta.

Posle sukoba ispred zgrade Madlenianuma u Zemunu, i „obezbeđenja“ koje nije dalo da se uđe u zgradu – sednica Glavnog odbora Demokratske stranke počela je sa dva sata zakašnjenja.

Ali, nije dugo trebalo da stigne nova vest – sednica je prekinuta. To se, kako javlja agencija Beta, dogodilo neposredno nakon što je počela i pošto su protivnici predsednika stranke Zorana Lutovca prišli stolu za kojim sede Lutovac i drugi potpredsednici.

Salom u kojoj se sednica održava odjekivali su zvižduci i aplauzi. Na bini sa stolovima za kojima su potpredsednici stranke Lutovac je mirno stajao, a veliki broj ljudi se oko njih okupio.

Potpredsednica Dragana Rakić je na samom početku sednice saopštila da postoji kvorum, da Lutovac treba da podnese izveštaj i da dnevni red treba dopuniti tačkom o smeni sekretara stranke Gorana Jajića.

Upravo je predlog dopune dnevnog reda izazvao gužvu a potpredsednik Dragoslav Šumarac je izašao za pult odakle je trebalo da govori Lutovac, tražeći da se ponovo utvrdi kvorum i da se glasa o izbornoj skupštini. Za njim je izašao i Branislav Lečič, optužujučći Lutovca da deli stranku.

Protivnici predsednika Demokratske stranke (DS) Zorana Lutovca saopštili su nakon što je prekinuta sednica Glavnog odbora, da je oni nastavljaju i tokom nje su objavili da sazivaju izbornu skupštinu stranke.

“Raspisujemo izbore za predsednika i potpredsednika stranke”, rekao je potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, koji je na tom skupu izabran za zamenika predsednika stranke.

On je rekao i da su potpisi 134 članova GO, koji su za izbornu skupštinu, verifikovani u sekretarijatu stranke.

Prema njegovim rečima, predsednik je trebalo da bude izabran najkasnije u roku od 60 dana.

On je saopštio sastav organizacionog odbora skupštine, što su okupljeni u hodniku pozdravili.

Šumarac je rekao da je za predsednika tog organizacionog odbora izabrana Vida Ognjenović, kao i da su u njemu izmedju ostalih Goran Jajić, Gorica Mojović, Goran Ćirić i on.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić je rekao da je sprečeno preuzimanje stranke od struktura koje su je nekad vodile.

Sukob u sali nastavak je događaja od jutros ispred zgrade Madlenijanuma gde su se, kako je izvestio N1, nalazile dve grupe obezbeđenja koje nisu puštale sve okupljene demokrate da uđu u zgradu.

Članovi Glavnog odbora DS podelili su se i u sali u kojoj se sednica uslovno reći održala, tako da su u jednom trenutku oni koji su protiv Lutovca bili na bini tražeći njegovu ostavku, dok su oni koji ga podržavaju sedeli na svojim mestima.

Pristalice Lutovca navode da se „druga strana“ protivila ideji da se prozivkom utvrdi ko ima pravo da prisustvuje GO i to je razlog sukoba ispred zgrade.

Izveštači su primetili da su oni koji su za Lutovca imali žute zaštitne maske, dok su ostali imali druge medicinske maske.

Kada su počeli da dolaze članovi GO DS obe strane su rekle da nisu mogli da uđu, da ih je zadržalo obezbeđenje Madlenijanuma ili privatno obezbeđenje koje je angažovala druga strana, prenosi N1.

Jedna žena je pala u nesvest

Kako je javio Blic, u opštem metežu koji je nastao oko bine, jednoj ženi je pozlilo i pala je u nesvest.

Kako piše Blic, reč je Ivani Mijatović, za koju se navodi da je „otpuštena sekretarica prvog čoveka DS Zorana Lutovca“.

Usledile su i prve reakcije, među njima i predsednice omladine Aleksandre Božić.

https://twitter.com/bozic_alexandra/status/1274684453445656577?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1274684453445656577&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2F8I19hCaXp%2F

***

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je večeras da su predstavnici suprotstavljene frakcije rukovodstvu DS-a ušli i “zaposeli” centralu te stranke u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Rakić je za agenciju Beta kazala da su u prostorije te stranke došli “huligani koje su angažovali (funkcioneri DS) Balša Božović i Radoslav Milojičić – Kena”.

“Mi ćemo o svemu tome obavestiti javnost i naše strane partnere, a sutra i nadležne organe”, rekla je Rakić.

Ona je ocenila da je reč o delu stranke koji žele da budu “kooperativna opozicija” predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“To je upravo ono što se vidi mesec dana, kao što su imali ideju da izazovu nezakonitu sednicu 17. maja, pa i nasilni i nezakonit pokušaj preuzimanja DS i postavljanja nekoga će biti pod uticajem Aleksandra Vučića”, dodala je ona.

Sekretar Demokratske stranke (DS) Goran Jaić demantovao je navode potpredsednice DS Dragane Rakić da je frakcija suprostavljena rukovodstvu te stranke večeras “zaposela” centralne stranačke prostorije u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Jaić je za agenciju Beta kazao da je to “apsolutna laž”, da niko ne brani članovima stranke da uđu u centralu, a na pitanje zbog čega je obezbeđenje prisutno u centrali DS, Jaić je rekao da “poslednjih par meseci” stranka ima obezbeđenje prostorija “24 sata”.

“Mi inače imamo obezbeđenje 24 sata. Ne vidim šta je tu nenormalno da firma, odnosno DS – koja ima servere (u centrali) ne čuva to. Danas je izborni dan, ne znam šta sve može da se desi”, rekao je Jaić.

Dodao je da su članovi DS nakon Glavne sednice održane danas hteli da dodju, a da su neki uzeli svoje stvari i otišli kućama.

Branislav Lečić je rekao da ovo što se sada dešava ne liči na Demokratsku stranku i da se stranka deli zahvaljujući rukovodstvu DS, a Lutovčevu stranu je optužio za krađu identiteta te stranke.

Vida Ognjenović je rekla da će tražiti da se sazove vanredna skupština stranke.

Kako je prethodno rekla potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, u zgradu su posle dosta peripetija pušteni da uđu svi, kao i da je ispred zgrade „lažna komisija za verifikaciju jer je čine lica koja su suspendovana“.

„(Predsednik DS) Zoran Lutovac sigurno ima većinu“, rekla je Rakić.

Ona je podsetila da na sednici Glavnog odbora predsednik stranke uvek podnosi izveštaj o radu kada je moguće da mu se izglasa nepoverenje, ako nema većinu.

Pošto je počela sednica GO, i na Tviteru se pojavila informacija da su je prekinuli Božović, Lečić i „ekipa“.

Poslanik Radoslav Milojčić Kena izjavio je da komisija za verifikaciji, koju je odredio Lutovac, ne dozvoljava svima da u]u na sednicu Glavnog odbora.

„Puštaju samo sa njihovog lažnog spiska“, rekao Milojčić.

On je kazao da se ranije nije dešavalo da verifikaciju obavlja komisija koju bi odredilo predsedništvo stranke, već to čine zaposleni u sekretarijatu.

Lutovac je ranije danas naveo da je komisiju, koja treba da verifikuje prisustvo članova GO, odredilo predsedništvo stranke.

Isped zgrade su članovi sekreterijata, koji su odlukom Lutovca nedavno udaljeni sa posla, sa štandovima sa namerom da verifikuju ko je član Glavnog odbora.

Potpredsednica stranke Dragana Rakić izjavila je ranije danas agenciji Beta da su funkcioneri Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena „doveli svoje obezbeđenje i da ne dozvoljavanju nikome da uđe u salu“. Ona je rekla da je sednica regularno sazvana i u skladu sa statutom.

Šta se dešavalo ispred Madlenijanuma pogledajte ovde:

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.